Wilt u in aanmerking komen voor een pup van een van mijn honden?

Lees deze pagina dan even goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

 

Mijn pups worden zorgvuldig gefokt en groeien liefdevol op in de woonkamer, krijgen hoogwaardige voeding, zindelijkheidstraining en best mogelijke zorg. Van de nieuwe baasjes verwacht ik net zo'n liefdevol thuis waar tijd en ruimte is om voor een hond te zorgen.

Weet waar u aan begint en verdiep u niet alleen in het ras, maar ook in het trainen en opvoeden van een herderpup.

Waar moet ik als nieuwe eigenaar aan voldoen?

- Tijd
- Raskennis (Ervaring is geen pré, maar verdiep u in het ras voor u eraan begint)
- Financiële middelen
- Bereid zijn om meerdere keren langs te komen
- U staat open voor de nieuwste inzichten op het gebied van voeding, training en gedrag
- U bent in het bezit van een dosis liefde, geduld en humorTijd, tijd en nog eens tijd.

De belangrijkste factor voor mij, is dat u voldoende tijd heeft om uw hond aandacht te geven. Werkt u (beiden) fulltime / 5 dagen per week, waardoor de hond straks standaard elke dag minstens 8 uur achter elkaar alleen thuis zit? Dan kun u beter voor een ander huisdier kijken.

Raskennis
Naast de liefde voor dit prachtige ras, is het ook belangrijk hier voldoende kennis over te hebben genomen. Waar is een herdershond eigenlijk oorspronkelijk voor gefokt? Met welke raseigenschappen zal ik als eigenaar te maken krijgen?

Enkele ras eigenschappen:
Weet dat een herder zal blaffen als er bezoek aan de deur komt. Dat een herder je het liefst de hele dag achter na wilt lopen. Dat herders niet persé graag met andere honden spelen. Ze houden zich liever met hun baasje bezig. Naar vreemden kan een herder wat terughoudend zijn. Ook bezit een herder naast het waken, een sterk jachtinstinct. Het is een hond met een dubbele vacht wat dus extra verzorging nodig heeft, maar ook flink kan verharen, meerdere periodes per jaar. Een herder heeft een grote drive om zn baas te willen pleasen. Ze zijn leergierig en dus makkelijk te trainen. Ze houden van apporteren en actieve wandelingen.

Durf vragen te stellen
Ik vind het heel belangrijk dat mensen mij veel vragen durven te stellen. Door de jaren heen heb ik aardig wat kennis en ervaring opgebouwd, dus mocht je interesse hebben in een pup, maak hier dan dankbaar gebruik van. ;) Ik zal tevens een hoop informatie bundelen en mee geven in een info mapje zodat alles nog eens rustig thuis na gelezen kan worden. Je hoeft dus niet al een ervaren hondenbaas te zijn. Iedereen kan het leren. Als je er maar wel voor open staat en bereid bent om te leren.

Wees geduldig en neem alle tijd.
Het diertje is nog niet 'af' als u het mee naar huis krijgt. Het zal zich nog vol op moeten ontwikkelen. Lichamelijk én geestelijk. Wist u dat een pup ook last kan hebben van wagenziekte? Hun balans en coördinatie is nog niet voldoende ontwikkeld. Het is verstandig om een pup even geen eten te geven voor een autorit. De pup zal nog regelmatig kunnen struikelen over zn eigen pootjes. Gelukkig kunnen pups een hoop hebben, maar kijk wel uit dat je ze niet overbelast.
Puppy's ontdekken de wereld met hun mond door overal op te bijten. Hun gebitje is scherp, maar ook heel gevoelig. Ook hun zicht, hoor en reukvermogen zijn nog niet 'af'. Geef een pup de tijd en ruimte om deze zintuigen goed onder de knie te krijgen.

Onderschat het opvoeden van een herderpup niet!
Een pup opvoeden vraagt veel tijd en geduld. Zorg dat u de eerste weken thuis bent, verlof op neemt of dat er altijd een oppas aanwezig kan zijn als u even weg bent. Een hond is een roedeldier en de pup is nog níet gewend om alleen te zijn. Dit moet heel rustig worden opgebouwd. Maar het vertrouwen en de band met U als eigenaar is essentieel. U kunt de pup de eerste weken écht niet te veel verwennen, dus laat de pup lekker veel bij u zijn en laat het niet de eerste week al alleen achter in een bench.
Veel oefeningen hebben gewoon tijd nodig dus blijf dit gewoon herhalen en geef de pup een vast ritme zodat het sneller gewend zal zijn aan zn nieuwe leefsituatie.

Heeft u voldoende financiële middelen om de zorg te dragen?
Naast de aanschaf kost het onderhouden van een hond nog best aardig wat geld. Mochten er onverwachte kosten bij komen, is dat niet voor iedereen makkelijk op te hoesten. Het kan dus raadzaam zijn om een huisdierverzekering af te sluiten voor uw hond. Dit is het voordeligste wanneer u de pup direct verzekerd wanneer u hem op komt halen.

Bezoek.

Ik verwacht dat u meermaals op bezoek komt om kennis te maken met ons en uw nieuwe huisgenoot. Daarnaast organiseer ik ook een informatiemiddag voor alle toekomstige baasjes (rond de leeftijd van 7 weken) en zal ik daarna 'terugkomdagen' organiseren om ervaringen uit te wisselen en de mogelijkheid tot gezamelijk titeren/vaccineren in te plannen. Het is natuurlijk geen verplichting maar wel erg wenselijk dat u hierbij aanwezig kunt zijn.


Ik zal altijd beschikbaar blijven om te helpen of adviseren, dus schroom niet om al je vragen eens bij mij neer te leggen.

Kosten.

De vraagprijs voor een Zwitserse herder pup varieert gemiddeld tussen de 1200,- en 1500,- euro bij erkende fokkers. Dat is geen lullig bedrag, maar die kosten komen ergens vandaan.

Binnen de witte herders komen helaas ook veel erfelijke gebreken voor en de kans op inteelt is vrij hoog. Koop dus niet zomaar een pup uit een "pretnestje" want er komt heel wat bij kijken. Zonder stamboom of fokgeschiktheidscertificaat is de kans groot dat je straks een look-a-like rashond koopt die op latere leeftijd allerlei gebreken kan hebben wat het eerste jaar niet eens op lijkt te vallen. Ziektes als Degeneratieve Myelopathie, MDR1 (zowel dragers als lijders) moeten niet onderschat worden. Dan heb je misschien een paar honderd euro bespaard op de aanschaf kosten, maar niemand wilt graag zijn maatje na 3 of 4 jaar al moeten laten inslapen door erfelijke ziektes die vooraf uitgesloten hadden kunnen worden als de fokker zijn hond vooraf had laten testen op deze afwijkingen.

Binnen de witte herders lopen namelijk een hoop 'dragers' rond van erfelijke ziekten. Opzich geen ramp, de hond hoeft er zelf geen last van te hebben. Maar als je deze "oogenschijnlijk" gezonde hond kruist met een andere hond die er gezond uit ziet en "nog nooit wat gemankeerd" heeft, dan kan het tóch heel goed mogelijk zijn dat beide honden drager zijn van een ziekte waardoor de pups wel degelijk van alles kunnen mankeren. Veel van deze ziektes zijn echter het eerste jaar helemaal niet zichtbaar. En dus wordt er jammer genoeg, ook door onervaren mensen die 'graag een keer een nestje van hun hond' willen gefokt zonder deze belangrijke gezondheidstesten uit te voeren.


Investering.

Een goede fokker investeert om te beginnen in een gezonde pup van een fokker die ook zijn huiswerk zorgvuldig heeft gedaan. Vervolgens wordt deze hond medisch volledig nagekeken op afwijkingen in het skelet, denk aan HD (heup dysplasie), Spondylose, elleboog dysplasie, 8e rugwervel, maar ook genetische of neurologische afwijkingen zoals DM en MDR1 moeten worden uitgesloten. Daarnaast zijn er steeds meer fokkers die extra testen uitvoeren zoals de oogtest (ECVO, Pannes) hart/long onderzoek en extra gebitscontroles uitvoeren. Voor je het weet ben je zo 2000 euro verder..

Vervolgens wordt er gekeken of de hond fok-geschikt is, daarbij wordt gekeken naar het gedrag, de bouw van de hond, het gangwerk en eventuele show of sportprestaties.

Als dat zo is, gaat de investering gewoon door...

Het dekgeld voor een goedgekeurde dekreu varieert tussen de 900,- en 1500,- euro.

Voor een dekking zullen de meeste fokkers progesteron bij de teef laten prikken om het juiste dekmoment te kunnen bepalen. Deze kosten variëren tussen de 65,- en 250,- euro. Afhankelijk hoevaak er bloed geprikt moet worden. Ook maken sommige fokkers gebruik van de hulp van een dekmeester (100,-)

Soms is één dekking voldoende, maar soms is het nodig om 3 of 4x langs de reu te gaan wanneer de teef zich niet meteen of goed laat dekken. Zo heb ik vorig jaar honderden kilometers op en neer moeten rijden alvorens het gelukt was.

Na enkele weken kan er een drachtecho gemaakt worden om een eventuele dracht te bevestigen.

In de laatste weken van de dracht zal de teef extra voeding nodig hebben en ook vind er enkele dagen voor de bevalling nog een check up bij de dierenarts plaats. Leven de pups nog, zijn ze goed gegroeid? Een röntgenfoto kan dan ook het aantal pups weergeven.

De bevalling zelf gaat in het gunstigste geval op de natuurlijke manier. Maar ook dan zal de fokker paraat moeten staan en de teef met de juiste middelen moeten kunnen ondersteunen. Een keizersnede kan zo tussen de 700 en 1500 euro kosten..

Na de bevalling hebben de pups een hoop warmte, voeding en rust nodig. De ruimte moet schoon en hygiënisch blijven. Als fokker ben je hier de eerste weken dan ook veel tijd aan kwijt. De teef kan nog dagenlang navloeien wat een hoop viezigheid geeft. Een bevalling is niet niks en vanaf het moment dat de teef de pups zoogt, zal ze 2 tot 4x zoveel eten als haar normale voeding nodig hebben. Zowel voor de aanmaak van melk, maar ook voor haar eigen herstel.

Soms groeien pups niet optimaal en is het nodig enkele pups (tijdelijk) bij te voeden wanneer de moeder zelf biivoorbeeld niet genoeg melk aan maakt. Ook kan er van alles gebeuren tijdens die eerste weken. Een vermoeide moederhond van 30 kilo kan zonder dat ze het door heeft op haar eigen pups staan of gaan liggen die vervolgens kunnen verstikken onder haar zware lijf. Je moet als fokker constant alert blijven. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Niet alle fokkers hebben een meerpersoonshuishouden, of zitten met een uitkering thuis, dus dat betekend dat zij gewoon vakantie of verlofdagen moeten opnemen. Ook ik heb straks 2 maanden lang geen inkomsten uit mn werk omdat alle zorg en aandacht naar de pups gaat.

Om een nest te kunnen houden en verzorgen, zal de woonkamer aangepast moeten worden. Er komt een werpkist en speciale hondenren in de kamer te staan waar de pups veilig kunnen opgroeien en spelen. Er wordt goed nestmateriaal, speelgoed en puppypads (zindelijkheidstraining) aangeschaft. Voordat je dus gaat rekenen en denkt dat het een makkelijke manier is om snel geld te verdienen, neem dan deze (on)kosten nog eens in gedachten..

De moederhond en de pups worden daarnaast natuurlijk ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd op maat. 

Wanneer een pup iets mankeert of oploopt, zal een fokker naar een dierenarts gaan en zal niet besparen op eventuele extra kosten.

Wanneer de pups 6 weken oud zijn krijgt de fokker bezoek en een controle van de Raad van Beheer. Deze controleur neemt DNA van de pups af om na te gaan of de ouderdieren wel écht de ouderdieren zijn waarvoor een stamboom wordt aangevraagd. De pups worden gechipt en geregistreerd en komen vervolgens in het stamboek van de Zwitserse witte herder terecht. Deze kosten kunnen ook aardig oplopen afhankelijk van de nestgrootte.

Vanaf 8 weken mogen de pups verhuizen en zal ik ervoor zorgen dat voor ieder baasje een puppypakket klaar zal staan. In dat pakket vind u de eerste speeltjes, informatieboekjes, voeding voor de eerste week, lekkere puppysnacks, een nestkleedje met de geur van mama en een passend tuigje zodat de pup veilig mee uit genomen kan worden.

 

U hoort dus wel, er komt nog héél veel bij kijken en een goede fokker neemt geen risico's dus zal alle mogelijke storende factoren willen uitsluiten om een zo gezond mogelijke pup voor u te fokken.

En ja, natuurlijk kan het zijn dat een fokker geluk heeft, dat alles voorspoedig verloopt en er geen extra kosten gemaakt hoeven te worden. In zo'n geval heeft een fokker, na 2 maanden hard werken en een jarenlange voorbereiding wat 'verdiend' aan het nestje. Maar de meeste fokkers zullen deze 'winst' vervolgens weer investeren in hun grote passie. Hun trouwe viervoeters. :)

 

AANMELDEN

Ik heb alles gelezen en heb erg veel interesse in een pup!

Mail dan het volgende:

Uw naam,
telefoonnummer,
adres gegevens,
Omschrijving, (wat doet u in het dagelijks leven, heeft u meer huisdieren, wat is uw plan met de hond te gaan doen, etc)
Heeft u eventueel een duidelijke voorkeur voor reu of teef? Of lang of korthaar? Geeft dit dan ook even aan.

Dit mailt u naar arenda_evers@hotmail.com

U komt dan in mijn pupmailing lijst te staan waarin ik iedereen op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen. Ook ontvangt u van mij een uitnodiging voor een kennismaking. Pas na de bevalling en een tweede bezoek wordt besloten of u ook daad werkelijk in aanmerking komt voor één van de geboren pups. 
Deze manier zorgt ervoor dat ik er zeker van ben dat de pups de beste baasjes zullen krijgen die echt gemotiveerd zijn en een bewuste keuze maken. Vindt u dit te veel moeite? Zoek dan gerust een andere fokker uit.
Als het van beide kanten klikt, mag u bij het puppy bezoek zelf uw voorkeur aangeven. Ik werk niet met volgorde op de wachtlijst 1e, 2e, 3e keus. Iedereen heeft net zo veel kans op dat ene leuke pupje. Mocht ik ergens niet achter staan, dan zult u dit altijd direct te horen krijgen. U geeft dus zelf aan bij welke pup(s) u een goed gevoel heeft. Het wordt ten slotte uw maatje voor de komende 10 tot 15 jaar. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb