Paídi Tou Lupa

Lupa's puppy pagina

Positieve echo!

Op 16 november, 4 weken na de laatste dekking hebben wij een echo in dierenkliniek Putten laten maken. Tot onze grote vreugde zijn daarop een hele hoop hartjes gezien! Lupa is dus drachtig en we kunnen ons klaarmaken voor een drukke puppyperiode!

Lupa 6 weken drachtig. Ze begin al een mooi buikje te krijgen!

De voorbereidingen...

Over 3 weken worden de pups verwacht. Omdat ik geen stress wil in de laatste week, heb ik de woonkamer weer heringericht. De werpkist staat op zn plek zodat Lupa daar al rustig vertrouwd mee kan worden. Ook heb ik een zeil over de vloer gelegd waar straks de ren komt te staan en de pups lekker veel speelruimte krijgen.

De bevalling...

Op dinsdag en woensdag had Lupa een temperatuur van 37,8 graden. Op donderdag ochtend was deze gezakt naar 36,9... Dit kon wel eens een heel duidelijk voorteken zijn dat de bevalling binnen 24 uur kon gaan plaatsvinden.
Op vrijdag 14 december in de middag begonnen inderdaad de voorweeën. Ik moest nog van huis weg dus heb voor die paar uurtjes oppas moeten regelen. Maar precies zoals ik had verwacht... Lupa heeft echt op mij zitten wachten. Eenmaal terug tuis zette de weeën opeens goed voort en na een kwartier lag haar eerste zoon al in de werpkist!

Hier het geboorteschema:
19:41 reu, blauw bandje, wit met wildkleur
19:54 reu, bruin bandje, wit met wildkleur
20:04 reu, grijs bandje, wit
20:21 reu, geen bandje, blond met bles
20:59 teefje, roze bandje, wolfskleur met bles
21:21 teefje, geel bandje, wolfskleur met bles
21:31 teefje, geen bandje, wit
23:10 teefje, donker wolfskleur met bles
01:21 teefje, wolfskleur zonder bles
03:22 reutje, wolfskleur met bles

De eerste 7 kwamen vrij vlot. De laatste koste wat meer moeite. De druk was natuurlijk al van de baarmoeder af en na verloop van tijd houdt het lichaam steeds minder energie over voor goede persweeën. Dus dat zorgde ervoor dat er opeens lange rustpauzes tussen kwamen.
Na pup 9 heb ik even gedacht dat ze klaar was. Ik overlegde met de dierenarts omdat ik toch een lichte twijfel had. Als ik mijn hand over haar buik duwde had ik het gevoel dat er toch nog iets zat. De dierenarts gaf aan dat dit ook het verkrampen van de baarmoeder kon zijn. Als ze verder rustig was hoefde ik mij geen zorgen te maken. Mocht ik dat toch doen, dan zou ik haar nog Pyton kunnen toedienen. (Synthetische Oxytocine, een weeënopwekker) Ik besloot om dit inderdaad te gaan doen omdat ik het mijzelf niet zou vergeven als toch bleek dat er nog een in zat maar er niet uit kon.

Ik gaf haar nog een uurtje de tijd om het zelf te doen. Ik zette mijn wekker om half 4, maar die wekker heb ik niet hoeven afwachten gelukkig. Om 03:22 werd dan ook het laatste reutje geboren. Een flinke knul!

Met een mooie eindstand van 5 teefjes en 5 reutjes in allerlei leuke verschillende kleuren ben ik zéér te vreden!

Lupa doet het echt fantastisch en is vanaf het aller eerste moment een lieve zorgzame moeder. De melkproductie lijkt goed op gang te komen dus ik ben benieuwd of ze over 3 dagen al netjes zijn aangekomen. Alle pups hebben een gesloten gehemelte en zien er super goed uit. Ook hebben ze allemaal biest kunnen drinken en wegen ze tussen de 304 en 544 gram. (Wat heel netjes en gemiddeld is gezien deze nestgrootte)

Portret foto's

Hieronder foto's van alle pups één voor één.
Dag 2

Reutje Blauw

Reutje Grijs

Reutje Bruin

Reutje Blond

Reutje Wolfskleur

Teefje Roze

Teefje Geel

Teefje Panda

Teefje Wit

Teefje Donker

dag 5

De pups zijn al weer 5 dagen oud en doen het hartstikke goed. Ik probeer ze om de dag even te wegen en op de kleinste na zijn ze allemaal super goed gegroeid. Teefje 'Panda' zal ik wat extra vaak voorrang geven als de pups aan het drinken zijn zodat ze hopelijk snel ook wat bij komt. Voor alsnog maak ik mij geen zorgen. Ze is lekker actief en is ook aangekomen (alleen niet zo veel) maar met een beetje extra aandacht komt dat vast goed. Het is ook niet niks als er maar 8 tepels beschikbaar zijn en je hebt nog 9 andere grotere broers en zussen die je weg duwen.

Lupa eet zo'n 6x per dag en dat gaat steeds op 'verzoek'. Ze laat het duidelijk weten als ze honger heeft dus ze krijgt van mij gewoon dat wat ze nodig heeft. Momenteel gaat er dan ook bijna 3 kilo voer in per dag! Dat bestaat uit vers vlees, paté uit blik, geitenyogurt, extra schapenvet en af en toe een handje geperste brokken van Farmfood. Ze ziet er super goed uit, is vrolijk, alert en een ontzettend lieve en zorgzame moederhond. Ik ben super trots op haar!

1 week

De pups zijn vandaag een week oud en hebben al bijna hun geboortegewicht verdubbeld! Omdat ze flink groeien en ik de pups goed uit elkaar kan houden heb ik besloten de gekleurde bandjes weer af te doen. Voor het gemak noem ik ze nog even bij hun geboortekleur.

Reutje Blauw

Reutje Bruin

Reutje Grijs

Reutje Blond

Teefje Roze

Teefje Geel

Teefje Wit

Teefje Panda

Teefje Donker

Reutje Wolfskleur / Sable

Dag 12

Vandaag ben ik met Lupa langs de dierenarts geweest. Een van haar achterste tepels was erg hard en ik vertrouwde het niet helemaal. Dit zou wel eens een beginnende borstontsteking kunnen zijn. Gelukkig was ik er op tijd bij en met wat ontstekingsremmers en een aantal massages zal dit probleem snel weer verholpen zijn en hoeft ze nu geen antibioticakuur. Ze lijkt er gelukkig zelf ook geen last van te hebben en zorgt ontzettend goed voor haar kleintjes.
De pups groeien op hun beurt echt ontzettend goed en ze beginnen nu ook echt veel meer te klimmen en klauteren. Het begint zelfs al een beetje op lopen te lijken. Over een paar dagen zullen de oogjes open gaan en dan zal de drukte pas echt beginnen. 

2 weken oud

De pups zijn al weer 2 weken oud! Gister is een vriendin en tevens toekomstig baasje van een van de pups langs geweest om een dagje op te passen zodat ik langs mijn schoonfamilie kon.
Ook hebben we super leuke foto's kunnen maken.
Inmiddels hebben alle pups hun ogen open en beginnen al behoorlijk fanatiek rond te kruipen!

Hieronder weer een leuke serie portret foto's van alle pups apart. 

Reutje Blauw

Reutje Bruin

Reutje Grijs

Reutje Blond

Teefje Roze

Teefje Geel

Teefje Wit

Teefje Panda

Teefje Donker

Reutje Wolfskleur / Sable

3 weken oud

De pups zijn al weer 3 weken oud. Ze beginnen steeds meer rond te kruipen en interactie met elkaar te zoeken. Erg leuk om naar te kijken. Inmiddels hebben ze hun eerste ontworming gehad en is de ren voor de werpkist al volop in gebruik! 
Na elk slaapje, haal ik het tussenschot weg en laat ik de pups over de kranten lopen waarna ze vrijwel direct gaan plassen. Door dit ritueel steeds te herhalen, leren ze op jonge leeftijd al direct om niet het eigen nest te bevuilen.
Daarnaast ben ik deze week gestart met het voeren van geitenmelk met een beetje vleespaté (kvv) erdoor gemengd. Dit gaat er goed in!

Om het mama Lupa wat draaglijker te maken, laat ik de pups steeds 5 om 5 bij haar drinken. Ze heeft namelijk maar 8 tepels en daarnaast beginnen de pups groter en sterker te worden. Dat gedrang en gekrabbel bij haar tepels vind ze maar niks. Ik wissel steeds de witte en gekleurde pups af. Op die manier weet ik zeker dat alle pups bij een tepel kunnen en voldoende te drinken krijgen. Ook is het voor mama Lupa een stuk rustiger en neemt ze meer de tijd om de pups schoon te likken.

Portretfoto's 3 weken

Reutje Blauw

Reutje Bruin

Reutje Grijs

Reutje Blond

Teefje Roze

Teefje Geel

Teefje Wit

Teefje Panda

Teefje Donker

Reutje Wolfskleur / Sable

4 weken

Wat gaat de tijd toch snel. Inmiddels zijn de meeste puppy baasjes al langs geweest voor een eerste kennismaking. Zoals het er naar uit ziet zullen er nog 3 pups beschikbaar zijn. Maar ik verwacht dat ook daar snel geïnteresseerde voor zullen zijn.
Ze stoeien er inmiddels op los en ook eten ze inmiddels vlees paté zonder geitenmelk. Hun drolletjes zijn heel mooi en ze plassen al bijna niet meer in de werpkist, maar netjes daarbuiten.

Portretjes

Tijd voor nieuwe portretjes. Dit is misschien wel de lastigste leeftijd voor foto's. Ze zijn nu erg beweeglijk maar kunnen ook nog net niet lang genoeg blijven zitten of staan... Dus dit keer maar 1 foto per pup.

 

Reutje Blauw

Reutje Bruin

Reutje Grijs

Reutje Blond

Teefje Roze

Teefje Geel

Teefje Wit

Teefje Panda

Teefje Donker

Reutje Wolfskleur/Sable

5 weken

Jeetje wat vliegt de tijd zeg! Vandaag zijn de pups al weer 5 weken oud. De afgelopen week is er volop gespeeld en hebben ze met verschillende nieuwe speeltjes en materialen kennis gemaakt. Ook beginnen ze steeds meer vast voedsel te eten. Ze hebben prachtige drolletjes en ondanks dat je nog niet mag verwachten dat ze hun behoefte goed kunnen ophouden (daar is de blaasspier simpel weg nog niet voldoende voor ontwikkeld) toch zie je ze heel bewust opstaan en naar de kranten toe lopen om daar te plassen. Heel fijn om te merken dat die basis (het niet willen bevuilen van je eigen nest) er goed in zit. Door constant de boel schoon te houden zal een pup ook niet gewend raken om tussen zn eigen uitwerpselen te liggen. 

Namen..
Het is nog niet bekend waar welke pup straks zal gaan wonen, maar ik vind het zelf erg stom om de pups 'Geel of reutje blauw' te noemen. Dus ze hebben allemaal in de loop van de afgelopen weken een eigen naam gekregen die ik er persoonlijk goed bij vind passen. Natuurlijk zijn de nieuwe baasjes straks geheel vrij om een eigen naam te bedenken! Voor het roepen en benoemen gebruik ik nu dus even een zelf bedachte naam voor ze. 

Portretjes 5 weken

Voor deze portret fotoshoot hebben we de pups een voor een enkele minuten buiten gehad. De overgang is nog wat groot, zo'n warm huis en dan zo'n vreemde omgeving in de kou... dus het was 'neerzetten en foto schieten'. Dit heeft toch best een mooi resultaat opgeleverd!

Vanaf komende week wil ik ze elke dag heel eventjes mee de tuin in nemen. Gewoon om te wennen.

Reutje Blauw, Banjer

Reutje Bruin, Eros

Reutje Grijs, Jodokus

Reutje Blond, James

Teefje Roze, Luna

Teefje Geel, Nena

Teefje Wit, Yora

Teefje Panda, Puck

Teefje Donker, Zora

Reutje Wolfskleur, Benji

Winterweer

De afgelopen dagen is er sneeuw gevallen. Dat was natuurlijk wel een heel bijzondere ervaring. Een prachtig gezicht zo al die kleine spelende pups in de sneeuw.

Vol op in ontwikkeling

Opeens lijk ik tijd te kort te komen. De pups worden zo actief en vragen steeds meer aandacht. Ook individueel. Om de pups voor te bereiden op de volgende stappen zal ik ze rustig en ongedwongen met van alles kennis laten maken. Zo heb ik gisteren de bench in de ren opgezet. Een aantal pups heeft al ontdekt dat dit een fijne slaapplaats is.
Ook de ontmoeting met de katten en het hondje van mijn huisgenoot zijn heel aangenaam verlopen. 

6 weken

Dit weekend zijn de pups al weer 6 weken oud. Ik blijf het zeggen, maar de tijd gaat echt veel te snel... Hoewel het voor de aanstaande puppybaasjes waarschijnlijk niet snel genoeg kan!?
De pups zijn inmiddels 2x ontwormd (ontwormpasta van Vitaminthe) en aanstaande dinsdag komt de dierenarts hier een huisbezoek brengen. Alle pups worden dan gecontroleerd, gechipt én getiterd.

Hondenschool, pension, puppycursus..
Heeft u al een planning gemaakt? Al een idee waar u de puppycursus wilt gaan volgen? Controleer even of deze hondenschool akkoord gaan met een titerbepaling (Dit wordt netjes in het paspoort aangetekend). Niet alle hondenscholen of pensions gaan mee met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kynologie en gezondheid. Zou zonde zijn als u op het laatste moment opeens iets anders moet regelen, dus vraag dit van te voren even goed na.

Portretjes 6 weken

Banjer (pupje Blauw)

Eros (pupje bruin)

Jodokus (pupje grijs)

James (pupje Blond)

Luna (pupje roze)

Nena (pupje geel)

Yora (pupje wit)

Puck (pupje panda)

Zora (pupje donker)

Benji (pupje wolfskleur)

Eerste dierenarts controle

Op dinsdag 29 januari is de dierenarts hier aan huis gekomen. Ik heb er bewust voor gekozen om een huisbezoek in te plannen omdat het ten eerste gewoon een stuk praktischer is (10 pups in mijn eentje naar een dierenartspraktijk brengen is niet echt handig) Daarnaast zijn pups van deze leeftijd sowieso nog erg kwetsbaar en in een dierenartsenpraktijk komen nu eenmaal veel zieke dieren. De kans dat ze juist daar een virusje oplopen is dus veel groter dan hier in de achtertuin.

Daarnaast zullen ze gechipt moeten worden en er zal bloed worden afgenomen voor de titerbepaling. Dat zijn twee vervelende prikjes wat toch écht moet gebeuren. Liever dat de pup dan in zn vertrouwde omgeving is waardoor het geen stressvolle of negatieve ervaring wordt bij de dierenarts. Ze zijn het dan sneller weer vergeten zodra je ze weer tussen hun broertjes en zusjes in de ren terug zet.

Alle pups zijn na gekeken, geen hartruisje, gezonde, schone vacht en uitstraling. Ze hebben allemaal een compleet gebitje en bij alle reutjes zijn 2 testikels aanwezig. Uit de titerbepaling is naar voren gekomen dat 8 van de 10 pups nog voldoende antistoffen hebben. Inenten zou voor deze 8 pups dus totaal zinloos zijn. Voor 2 pups geldt dat ze een te lage afweer voor de ziekte Parvo hebben. Omdat Luna eerder wordt opgehaald is voor haar het advies gegeven haar direct voor Parvo te laten enten zodra ze opgehaald wordt. Ook Benji is wat laag qua weerstand. (Komt vaak voor bij de laatst geboren pup omdat deze de minste biest heeft kunnen drinken)
Alle pups zullen rond de 9 weken nogmaals getiterd dienen te worden. Daaruit zal blijken of ze meteen de DHP geent kunnen krijgen of dat er nog even gewacht kan worden met enten.

Puppy's 7 weken oud

Vanaf 7 weken mogen puppy's in Nederland wettelijk gezien van hun moeder gescheiden worden. Toch wordt dit door veel rasverenigingen afgeraden. Juist in deze week leren de pups nog een heleboel van mama en hun broertjes en zusjes. Juist de 'natuurlijke begrenzing' is ontzettend belangrijk wil je een sociale hond krijgen welke goede sociale vaardigheden bezit. Hoe subtieler de pup z'n lichaamstaal kan toepassen en ook kan begrijpen, hoe minder snel zijn stressemmertje zal overlopen. Des te rustiger zullen vreemde ontmoetingen verlopen. 

Voor ons mensen geldt eigenlijk precies hetzelfde. Als wij wat te klagen hebben in een Nederlands restaurant, komen wij eerder voor ons zelf op, dan wanneer wij ons in het buitenland bevinden met een taal die wij nauwelijks begrijpen. Dan sta je toch een stuk minder sterk in je schoenen!

Socialiseren

Deze week ben ik begonnen met het oefenen met het tuigje omdoen en het mee lopen aan de lijn. Alle pups hebben inmiddels een keer buiten aan de voorkant van het huis de boel kunnen observeren. Zonder druk of dwang. Op hun eigen tempo. Wilde ze weer naar binnen? Dan was dat prima. Dan nodigde ik de pup enkele minuten later opnieuw uit om mee te komen en vaak liep die dan al meteen een stukje verder mee. Alles is ook zo overweldigend de eerste keer.

De Puppy-test

Afgelopen zaterdag is Kees van Sundert (van Dogcases.nl) hier langs geweest voor de puppytest. Tijdens zo'n test wordt de puppy geobserveerd in zn reactievermogen en natuurlijke aanleg. Elke pup is uniek en heeft een eigen karakter. Zo zal de een schrikken van zijn eigen spiegelbeeld, terwijl een ander er kwispelend naar toe wil. De ene pup gaat graag achter een bal aan en zoekt veel interactie. De ander gebruikt liever zn neus om de boel eens rustig te observeren en heeft misschien wat meer tijd nodig om aan nieuwe dingen te wennen. De ene pup is heel zelfstandig, de ander zoekt liever de steun op van zijn baasje.. etc

Na aanleiding van deze karakter test hebben wij de uiteindelijke match tussen puppy en baas kunnen maken. Er waren 2 twijfel gevallen voor mij, waardoor het extra fijn was om eens te overleggen met een ervaren gedragsdeskundige. Uiteindelijk hoop ik dat elke pup bij de juiste baas terecht komt. Hoe goed ieder baasje natuurlijk ook zn best doet, de ene pup is gewoon meer gebaat in een rustig huishouden met één op één aandacht, terwijl de ander het beste gedijt in een gezellig gezin waar meerdere dieren aanwezig zijn. Het is dus ook geen beoordeling, maar puur een verslag dat uitgeschreven is waarmee je een beeld krijgt van de behoefte van elke pup. Dit verslag krijgen de nieuwe baasjes overigens gewoon mee zodra zij hun pup komen ophalen. 

Puppy informatie middag

Op zondag 3 februari was de puppy meeting. 

Hierbij waren vrijwel alle toekomstige baasjes aanwezig en heb ik een presentatie gehouden over hondentaal, omgangsnormen, puppy training, socialisatie, voeding en gezondheid.


Na de presentatie was er tijd voor vragen en een gezellige babbel. Uiteraard waren de pups ook aanwezig en hebben we met zn alle van het jonge grut kunnen genieten in de overdekte paardenbak op het erf van deze mooie boerderij. Wat heerlijk om te zien dat alle pups zo open en nieuwsgierig rond aan het dartelen waren. Super trots op hun leuke karaktertjes ♡

Het was een super geslaagde middag en ik ben blij dat alle toekomstige baasjes open staan voor alle tips/adviezen welke ik ze graag wil mee geven. De onderwerpen die tijdens de presentatie naar voren zijn gekomen krijgen alle baasjes ook nog uitgeschreven mee in een hand-out met extra toelichting zodat ze alles nog eens rustig kunnen nalezen.

De autorit naar huis was weer even spannend, maar de pups waren zo moe dat ze al snel lekker in slaap vielen.

Afscheid...

Tussen week 8 en week 11 zijn langzaamaan alle pups vertrokken naar hun nieuwe baasje.
Natuurlijk is dat altijd even moeilijk, zo'n afscheid, maar ik weet dat ze allemaal hele liefdevolle en verantwoordelijke baasjes gaan krijgen. Over een aantal weken houd ik een terugkomdag waarbij alle pups ook een controle titer zullen krijgen (om te checkken of ze allemaal voldoende beschermd zijn na hun DHP-enting) Dit zal rond hun 18e week zijn aangezien alle pups vermoedelijk voor hun 14e week al geënt moeten worden.

Op 15 februari hebben we met 7 pups nog een tussentijdse titersessie in Gorichem gehad en de 3 andere zijn via hun eigen dierenarts geënt of getiterd. Daaruit blijkt dat de meeste pups gewoon nog voldoende beschermd zijn vanuit het nest, dus we hoeven pas over 2 weken te enten! :D

Nieuwe Baasjes

Als eerst in Luna vertrokken. Gevolgd door James, Nena (Fam), Banjer (Kuma), Eros (Finn), Jodokus/Aramis, Puck (Juna) en Benji. Yora vertrekt 8 maart definitief en Zora.... die blijft lekker hier wonen!


Luna! Woont nu samen met Witte herder Djoy

James! Woont nu in Den Haag :D

Nena, heet vanaf nu Fem en woont lekker in de buurt (Houten)

Banjer heet vanaf nu Kuma en woont nu in het gezellige Brabant.

Aramis (Jodokus) gaat bij mijn vriendin Inna wonen. (Dordrecht)

Finn, blijft gelukkig ook hier in de buurt wonen. (Amersfoort)

Puck, heet nu Juna en woont nu op haar eigen boerderij!

Benji, vertrekt als een van de laatste. Hij woont net als Kuma in de buurt van Eindhoven.

Yora, zal op vrijdag 8 maart bij Fokje in Friesland gaan wonen. :)

Zora.... blijft hier!

Nest reünie 9 november 2019

Op zaterdag 9 november zijn er weer 7 pups bij elkaar gekomen tijdens de nest reünie. Wat zijn ze allemaal toch prachtig geworden, stuk voor stuk!

Maak een Gratis Website met JouwWeb