Verwachting Loopsheid

Half januari zou Yora al wel eens loops kunnen worden. Als het zo ver is, dan zal ik dmv bloedprikken haar progesteron laten meten om het juiste moment van bevruchting te kunnen bepalen. Op die manier weet je vooraf of het al zinvol is om naar de dekreu toe te gaan of niet.

Op 24 januari is Yora loops geworden. Over 2 weken gaan we progesteron prikken en hopen we uiteraard op een succesvolle dekking.

De Dekking

Op 6 februari (dag 14) heeft de eerste dekking plaats gevonden. Over 2 dagen gaan we nogmaals op bezoek bij Lad.

De dracht...

Op 5 mei is de dracht van Yora bevestigd!

Yora drachtig

Uit de echo bleek dat er toch zeker 7 of nog meer vruchtjes aanwezig zijn in de baarmoeder. Maar de dierenarts vond ze nog wel aan de kleine kant voor 28 dagen, dus zij vermoedde dat deze vruchtjes nu 25/26 dagen oud zijn. Dat betekent dat Yora waarschijnlijk pas na de tweede dekking bevrucht is. We gaan voor nu dus uit van 12 april als uitgerekende datum ipv 10 april.

Yora 4 weken drachtig. De embryo's zijn nu slechts 2cm groot, dus er valt nog niet veel te zien aan de buitenkant.

Yora 5 weken drachtig

Yora 6 weken drachtig...

Yora 7 weken drachtig

Yora 8 weken drachtig

De bevalling.  7 april

De afgelopen week heb ik Yora goed kunnen observeren en daardoor had ik dinsdagmiddag al door dat er onrust was in haar buik. Ik besloot haar om 16:30 alvast te temperaturen en IPV 37,5 was haar temperatuur al iets gezakt naar 37,2.. zou de temperatuursdaling nu gaan doorzetten? Dus twee uurtjes later heb ik haar nogmaals opgemeten en ja hoor! We hadden dé daling te pakken! Wanneer de lichaamstemperatuur van een teef meer dan een hele graad zakt, dan zal de bevalling tussen de 8 en 24 uur van start gaan..

Yora begon te trillen, hijgen en onrustig heen en weer te lopen. Ook wilde ze steeds graven en begon ze de kussens in de gangkast te slopen.. haar lichaam was duidelijk aan het voorbereiden.

Ik besloot om beneden te blijven en haar niet meer uit het oog te verliezen. Helaas voor mij heeft dat er voor gezorgd dat ik de hele nacht ben opgebleven. Pas na 8 uur merkte ik dat haar weeën serieuzer werden en om 8:50 uur is dan eindelijk haar eerste pup geboren! 

Dit mannetje draagt nu een blauw bandje en weegt al een nette 500gram! Niet veel tijd had Yora nodig want eenmaal opgang lieten de andere pups ook niet lang meer op zich wachten. Om 12:05 werd de laatste geboren en Yora heeft daarmee 4 zoons en 4 dochters op de wereld gezet!

Dag 2.
De pups doen het allemaal heel goed en Yora is echt een top moeder voor haar jongen. Ze houdt ze goed in de gaten en stuk voor stuk zijn het echte krachtpatsertjes die de weg naar de melk steeds weer goed weten te vinden. 
Yora krijgt elke 4 uur wat te eten en water aangeboden en dat gaat er dan ook goed in. Het kost aardig wat energie om 8 buikjes te vullen.

Dag 3.
Yora krijgt zelf al weer wat meer energie en gaat ook na elke maaltijd even de tuin in. Toen ze vanmiddag wat heen en weer aan het lopen was door huis, besloot ik haar weer even mee uit wandelen te nemen met de andere twee. Dat kon ze erg waarderen!

Daarna heb ik alle pups opnieuw gewogen om te zien of ze voldoende zijn aangekomen. Alle pups zijn tussen de 100 en 130 gram aangekomen in gewicht. Super netjes dus! Ook heb ik vandaag wat portretjes gemaakt.

Puppy TV

Klik op de link of kopieer en plak deze in de internetbalk:

https://youtu.be/GqaB-_Rz980

 

 

Vandaag is gelukkig het zeil geleverd en heb ik de rest van de woonkamer kunnen ombouwen. Nog een aantal dagen en dan beginnen ze echt al rond te kruipen. Moeder en kids doen het erg goed!

1 week oud

De pups zijn al weer een week oud. Ze doen het allemaal super goed en de kans dat ze allemaal probleemloos grote sterke honden gaan worden is nu redelijk groot. ;)  Ze beginnen nu ook steeds meer rond te kruipen en ook lukt het sommige pups al heel goed hun hoofd op te liften. Nog een paar dagen en dan zullen de oogjes open gaan. Ze zullen dan nog niet meteen goed kunnen zien. Dat duurt nog even, maar hun reuk vermogen doet het prima en ook zullen ze vanaf nu steeds meer geluiden kunnen gaan waarnemen.

Het eerste kraambezoek

Na een dag of 10 mag het eerste kraambezoek komen. Ben jij een van de gelukkigen? Zorg dan dat je met schone kleding op bezoek komt. (Waarmee je dus niet net langs de manege of met andere dieren in contact bent geweest). Bij binnenkomst vraag ik mensen even hun schoenen uit te doen en om daarna rustig naar de keuken door te lopen om de handen te wassen.

Het kan zijn dat u met luid geblaf verwelkomt wordt door onze Diva. Laat het u niet afschrikken. Het zijn nu eenmaal herders en u betreed hun territorium waar nu hun kwetsbare jongen liggen. Aai de honden niet zelf, maar geef ze even de tijd om u te mogen besnuffelen. Een vriendelijke stem zal er voor zorgen dat ze u niet als bedreiging zien. Mijn honden zijn het gewend bezoek te ontvangen en (zolang u geen rare fratsen uithaalt) zullen ze u al snel accepteren en geknuffeld willen worden.


"Mag ik iets mee nemen voor de honden?"
U mag zeker iets mee nemen voor de honden. Daarmee zult u extra snel vriendjes maken. Mijn honden hebben geen allergieën en krijgen voldoende beweging om de extra calorieën er weer af te lopen. Wat u ook mee kunt nemen zijn oude kranten. Erg welkom voor in de puppyren, dus als u nog een gevuld doosje heeft liggen, ben ik daar erg blij mee.

Dag 10

De pups beginnen steeds sterker te worden en kruipen al aardig vlot door de werpkist wanneer mama er even op uit is. Enkele pups proberen echt al op 4 pootjes tegelijk te staan. Ook zijn er een paar waarvan de oogjes al op kleine kiertjes zijn gaan staan. Het zal niet lang meer duren voor de oogjes helemaal open gaan.

Op deze link nog een leuk filmpje van gisteren terug te kijken:

https://youtu.be/oW1NrqYV24w

 

Dag 12

Sinds vandaag zijn er enkele pups die hun oogjes hebben geopend. Ze zien op dit moment nog niet veel en soms vinden ze het ook erg spannend. Ik merk dan ook echt dat veel pups sneller onrustig worden en echt moeten wennen aan het licht.

Puppy's 2 weken oud

Op puppy paars na, hebben alle pups inmiddels hun oogjes geopend.

Meer ruimte, meer honger, meer herrie, meer... 

De pups groeien hard en zijn al weer anderhalve kilo zwaar. Ze worden alsmaar beweeglijker en hebben dus ook meer energie nodig. Dat vraagt veel van mama Yora. Deze week ben ik begonnen om haar bijna het dubbele te geven aan voer. En dat heeft ze ook echt nodig om niet te veel af te vallen.  Nog heel even aan dan gaan de pups vast voedsel eten... maar tot die tijd moeten ze alles uit de melk van mama halen. Gelukkig gaat het goed, is mama fit en zit ze goed in haar vel. Ook onderling beginnen de pups al steeds meer interactie te hebben.

Pups 3 weken oud

Portretjes 3 weken

ETEN!!!

Vandaag zijn de pups 23 dagen oud en hebben zij hun eerste melkpap mogen proeven. Dat ging er goed in! 
Een beetje paté met wat puppymelk verdund om ze langzaam aan de smaak van vlees te laten wennen. Een moeder wolf zal rond deze fase namelijk ook haar voedsel weer uitbraken zodat haar pups de voorgekauwde voeding als pap voorgeschoteld krijgen. Soms doen honden dit braken ook nog wel voor hun pups, maar omdat wij als verzorgers de moederhond en haar pups van voldoende voedsel voorzien, wordt dit instinct niet meer altijd aangewakkerd.

4 weken oud

En weer tijd voor nieuwe portretjes

Ontwormen en buitenspelen...

Inmiddels eten de pups nu 4x per dag (en een keer in de nacht) waardoor ze steeds minder melk nodig hebben. Toch blijft Yora ontzettend zorgzaam en blijft het toestaan als ze bij haar willen drinken. Ik ga dit wel proberen af te bouwen want ik merk dat Yora ontzettend veel afgevallen is en maar moeilijk wilt aankomen in gewicht.

Pups 5 weken oud

Chippen en DNA registratie

Afgelopen week zijn de pups gechipt en is er een DNA-swab afgenomen voor hun persoonlijke profiel bij stichting FGH (die ook hun stambomen zal afgeven.)

Alle pups zijn gezond bevonden en zullen een classificatie "goud" mee krijgen op de stamboom. (Dat betekend dat de fokker aan alle voorwaarden van de stichting heeft voldaan om een zo verantwoordelijk en gezond mogelijk nest te fokken.

6 weken

Socialisatie

De socialisatie van pups is onwijs belangrijk. Maar naast dat het belangrijk is dat de pup veel nieuwe indrukken op doet, is het ook onwijs belangrijk dat de pup rust en structuur krijgt aangeboden. 

Wanneer de pups in de ren liggen, zal ik bewust geen tv kijken, stofzuigen of te veel activiteiten in het huis ondernemen. Rust is hier dan ook écht rust en zo hoop ik dat de pup, alle ervaringen gedurende de dag, ook echt optimaal kan verwerken en daarin dus zo min mogelijk stress of onrust in zal ervaren.

Vanaf deze week zal ik ook één voor één met de pups buiten het huis een ommetje maken.

Eerste Dierenarts controle

Alle pups zijn nagekeken en getiterd bij de dierenarts. Titeren is het controleren van antistoffen in het bloed op de ziektes Parvo, Hepatitis en Distemper (hondenziekte) . Alle pups blijken nog ruim voldoende (maternale) antistoffen te bezitten, dus is vaccineren op dit moment niet nodig en niet zinvol. Het advies luidt: Over 3 weken nogmaals titeren. Alle pups zijn gezond bevonden. De mannetjes vonden het bloedprikken duidelijk een stuk minder leuk dan de dames... Allen hebben een mooi en compleet schaargebit. Twee reutjes hebben twee ingedaalde testikels, de andere twee reuen hebben wellicht nog even wat meer tijd nodig. Ze waren wat aan uuuuh... de volle kant. Haha, met gewichten tussen de 5,7 en 7,1 kilo zijn ze écht al flink in gewicht. Ze komen niks te kort zeg maar.... * Bloos * 

7 weken

Socialiseren

Nu ze gezond zijn bevonden en genoeg antistoffen hebben, durven we het ook aan om buiten eigen huis te gaan socialiseren. Ik probeer elke dag steeds enkele pups mee uit te nemen voor een klein blokje om. 

8 weken

Inmiddels zijn de pups alweer 8 weken en bijna klaar om uit te vliegen. De komende dagen maken we nog enkele uitstapjes met de hele bende als voorbereiding op wat er nog allemaal komen gaat. Het auto rijden vinden de meeste pups toch nog wel een beetje spannend, dus ik neem ze nu bewust nog twee keer mee in de auto. 

Woensdag 2 juni ben ik met hulp van Pauline naar Kootwijk toe gereden met de pups. Even de wijde wereld verkennen en afkoelen bij het water!

Laatste Week portretjes

Het afscheid

Op 5 juni was de puppy Informatie middag.
Hieronder een impressie...

Alle nieuwe baasjes

Dolblije baasjes en een trotse fokker. Maar heel eerlijk? Ik heb het dit keer wel iets zwaarder met het afscheid dan eerdere keren. Terwijl er notabene hier een pup blijft wonen. Dit nest is iets waar ik al ruim twee jaar naar uit gekeken heb. De afgelopen tijd was een emotionele rollercoaster... Mijn eigen zwangerschap, bevalling en dan ook nog de bevalling van Diva hier zo vlak achteraan... en dan dit keer niet het vertrek over een paar dagen uitgespreid, maar op één dag.. Dat is me toch best wel zwaar gevallen. Ook merk ik opeens dat ik Yora al helemaal had opgenomen in mijn huishouden. 10 weken lang was zij onderdeel geworden van mijn "dierenfamilie". Nu hoorde zij er altijd al wel bij natuurlijk, maar ik ben echt onwijs trots op haar en merk echt dat ik haar straks enorm zal gaan missen. Ze is een bijzondere hond. Dus ik voel ook veel dankbaarheid dat ik nu een prachtige dochter van haar in huis heb. Yora is samen met pupje groen (Abuh) mee naar het huis van Alida. Op die manier heeft Yora toch nog een pupje dichtbij en heb ik tijd om wat quality time met Muna door te brengen.