Tips & Trics

Er gaat straks een hoop veranderen in huis met zo'n kleine pup in het gezin. Weg is de rust.. het 'opvoeden' kan beginnen! 
Hoe voed je een hond nu goed op? Moet je hem meteen duidelijk maken dat jíj de baas over hem bent? Moet je regels gaan toepassen die constant jouw positie als 'roedelleider' benadrukken? Moet je ongewenst gedrag direct afstraffen?
Nee! Absoluut niet!
Aller eerst. Wij zijn géén honden en dús ook geen Alpha-hond. Wij zijn mensen. En dat weet uw hond maar al te goed. U ruikt immers heel anders, u beweegt zich anders voort. Daarnaast communiceren wij ook nog eens heel anders dan andere honden. En net als kleine mensen kinderen zijn zij heel goed instaat om die verschillen te herkennen. 
Maar toch willen wij graag communiceren met onze hond. Het is aan u de taak om de taal van uw hond te begrijpen. Zodat u op een manier kunt communiceren die uw hond zal begrijpen. Een band opbouwen. Op basis van wederzijds vertrouwen. Daar is geen strenge of harde hand voor nodig.

Er zijn verschillenden boeken over de opvoeding van de hond geschreven. Maar er zijn zó veel diverse verschillende methodes en theoriën. Om u goed op weg te helpen heb ik hier een lijst met boeken verzameld welke ik u graag wil aanraden om te lezen. Daarnaast krijgt u nog voldoende lees materiaal mee in uw puppy pakket waar ook de nodige tips & trics in beschreven zullen staan.

Help! Mijn puppy bijt!

Uw pup is nu 8 weken oud en in die korte tijd is zijn lichaam volop aan het groeien geweest. Waaronder zijn gebit. Omdat alles nog goed moet ontwikkelen, inclusief de kaakspieren, heeft moeder natuur wat bedacht. Om tóch goed mee te kunnen eten met de rest van de roedel, hebben jonge pups vlíjm scherpe tandjes gekregen. Hiermee zijn ze toch in staat om 'stukken vlees' in kleinere stukjes te 'knippen'. Zodra ze groter zijn en de kaakspieren zich hebben kunnen ontwikkelen, zal dit scherpe melk gebit vervangen worden door stérke en wat minder scherpe tanden. 

In de eerste weken dat uw pup thuis is, zal hij alles met z'n mond gaan verkennen. Is het eetbaar? Kan ik ermee spelen? Net als kleine kinderen 'proeven' ze de wereld om zich heen. Een heel natuurlijk proces dus.
Maar ook uw handen en voeten zullen eraan moeten geloven.
In het nest hebben ze ook bij elkaar in de pootjes gehapt. Dat gaf vervolgens weer een reactie waarna vaak een leuk spel is begonnen. Honden onthouden dat dit 'pootje bijten' een leuke manier is om een andere hond uit te dagen tot spel. Gedrag dat je dus ook bij volwassen honden terug zou kunnen zien.

"Leuk dat mijn pup mij wilt uitdagen om te spelen, maar ik ben daar toch niet zo van gediend!? Hoe los ik dit op?"
De intentie van uw pup is er niet om u pijn te doen. Ook hebben zij in het nest geleerd van elkaar dat je moet stoppen als je de ander pijn doet. Dit werd meestal kenbaar gemaakt door een 'piep' en het terug trekken van de poot. Als uw pup dus te hard bijt, zeg dan 'auw' en stop met het spelen. Gaat u zelf gewoon door met 'stoeien', dan leert de hond niet goed wanneer het nu wel of geen pijn doet.
Straffen is niet nodig. Uw pup kan van u schrikken en angstig worden. Angst voor de baas is absoluut geen goede basis om een vertrouwensband op te bouwen.
Toch wilt u en uw pup graag dóór gaan met spelen. Spelen is namelijk ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen en een band op te bouwen. Geef daarom de pup een alternatief om in te bijten. Een speeltje, een knuffeltje of een speeltouw waar jullie vervolgens samen aan kunnen trekken! 

Uw pup is inmiddels 12 weken en het happen leek heel even gestopt, maar nu begint het weer.
Dat klopt. Dit is de leeftijd dat de pup zijn melkgebit gaat wisselen. Vaak gebeurd dit ongemerkt. De wortel van de melktandjes 'lost' van zelf op en de tand verdwijnt gewoon in de maag. Dit kan geen kwaad en komt gewoon met de ontlasting weer (verteerd) mee naar buiten. In sommige gevallen spugen ze het tandje uit en heeft u een leuk aandenken aan deze happerige periode!

Het wisselen kan soms tot de leeftijd van 6 maanden duren. Dit kan de pup een wat onaangenaam gevoel bezorgen. Het kan dan fijn zijn om dat irriterende gevoel te verlichten door op verschillende materialen te bijten. Een rubberen bijtring kan dan ook een goede oplossing zijn. Biedt in elk geval voldoende speel/bijt-materiaal aan. Dat voorkomt frustratie bij uw pup.

Pijn of ander lichamelijke ongemakken kunnen best veel energie vragen van het lichaam. En net als 'honger' en 'vermoeidheid' zorgt, ook 'pijn' voor een onaangenaam humeur.
Dus reageert uw hond een keer opvallend 'nukkig' of 'overdreven'? Probeer dan in eerst uit te sluiten of er sprake is van pijn of een ander lichamelijk 'ongemak'. 

Zindelijkheidstraining

Zoals al eerder verteld is het lichaam van uw pup behoorlijk hard aan het groeien. Nog niet alle spieren zijn goed ontwikkeld. Dat geldt ook voor de blaas spieren. Dat er dus af en toe een 'ongelukje' gebeurd, doet uw pup niet expres. De blaas is gewoon nog niet sterk genoeg om de inhoud een lange tijd op te houden. Een pup houdt er van nature niet van om zijn eigen nest te bevuilen. Zodra een pup wakker wordt en gaat lopen, dan worden zijn blaas en darmpjes geprikkeld en volgt er snel een plas/ontlasting. Met deze wetenschap doet u er slim aan om de pup direct naar buiten of naar een krant toe te begeleiden zodra deze wakker wordt uit een diepe slaap. Maar ook ná intensief spel of na het eten hebben ze vaak de behoefte om een poep of plas te doen. Wees daar op voorbereid. Als u consequent de pup naar de juiste plaats begeleid om z'n behoefte te doen. Dan zal dit al snel een gewoonte worden. Ondertussen ontwikkeld de blaas zich vanzelf en zal de hond 'automatisch' zindelijk worden.

 

Benchtraining

U wilt voorkomen dat uw pup straks het huis afbreekt als u weg bent voor een boodschap of wanneer u aan het werk gaat. Een bench is een prima oplossing om uw spullen te beschermen tegen puppytandjes. Zoals al eerder verteld verkent een pup de wereld met zijn mond. En hoe kan een pup nu het verschil begrijpen tussen een speelgoedknuffel en uw goede sportschoenen? Welke overigens ontzettend lekker ruiken volgens zijn puppyneus. Dit verschil uitleggen aan een pup, dat gaat natuurlijk niet lukken. Het is dus uw taak als baasje om zelf uw 'kostbare eigendommen' te beschermen en goed op te bergen. Voor uw pup is alles één grote speeltuin.

De bench moet absoluut niet als 'strafhok' gezien worden. U wilt immers graag dat uw hond zich op zijn gemak voelt in de bench en niet alsnog de buren tot last is met puppy geschreeuw tijdens uw afwezigheid.
Ik adviseer mensen daarom om altijd het eten van de pup in de bench neer te zetten. Ook als de pup moe is na het spelen doet u er goed aan om de pup rustig in zijn bench te leggen. U hoeft niet direct het deurtje te sluiten, maar wees er wel zo lang mogelijk bij. Op die manier voelt de pup zich niet in de steek gelaten. Want dat is vaak de reden dat een pup de bench niet leuk gaat vinden. Hij wordt zo maar verbannen van de 'veilige roedel'.

Het is bedtijd, wat nu?
Als de mogelijkheid er is om beneden op de bank te slapen, of om de bench mee naar de slaap kamer te nemen, dan raad ik dit altijd sterk aan. U moet zich voorstellen dat de pup plots niet meer veilig bij mama en alle broertjes en zusjes kan slapen.
Door dichtbij de pup in de buurt te blijven zorgt u ervoor dat de pup zich alsnog veilig kan voelen en daardoor een betere slaap zal hebben. Een goede slaap in onwijs belangrijk voor de pup. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal om alle prikkels en ervaringen van de dag ervoor te kunnen verwerken.
Uiteraard zal de pup de bench al snel als zijn rustplek gaan beschouwen en is het niet meer nodig om hier constant bij aanwezig te zijn. Wel kan het helpen om wat speeltjes of kauw materiaal in de bench te leggen als afleiding en wat vermaak tijdens uw afwezigheid.

Jouw pup en andere huisdieren

Het is voor sommige mensen hun droombeeld. Hond en kat als beste maatjes, samen eten of slapen in de mand. Toch is dit absoluut niet iets waar je vooraf zo maar van uit moet gaan. Veel huisdieren hebben een eigen manier van communiceren die niets lijkt op de communicatie van andere diersoorten. Ook zijn de behoeften soms ver uiteenlopend. Terwijl een hond graag fysiek contact maakt, is een kat veel liever op zichzelf. Ook dieren zoals konijnen of knaagdieren hebben heel andere natuurlijke behoefte dan de hond en dat kan wel eens voor conflicten zorgen! Als eigenaar dien je dit te allen tijde te voorkomen. Jíj bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw huisdieren. Zorg dus dat hun behoeftes niet met elkaar in conflict komen. Als het konijn van dochterlief even zn pootjes wilt strekken en rondjes wilt rennen in de tuin, zit het er echt niet op te wachten om achterna gezeten te worden door een speelse hond. Hoe schattig het er soms uit kan zien, wees je er van bewust dat dit veel stress kan opleveren. Het is niet voor niets dat dieren in het wild enkel contact zoeken met soortgenoten. Dat huisdieren toch kunnen samen leven in één huishouden, geeft vooral aan hoe goed deze dieren zijn gedomesticeerd. Elkaar accepteren en leren om elkaar 'met rust' te laten is iets wat wel de nodige begeleiding vraagt.

Kat en hond kan goed gaan. Maar het blijft een lastig puntje. Honden en katten die echt maatjes van elkaar worden is echt een zeldzaamheid. In de meeste gevallen is er enkel sprake van tolerantie. Als je goed kijkt naar het gedrag van de kat en van de hond, is alles verklaarbaar vanuit een ander perspectief, maar vriendschap tussen deze diersoorten is iets wat veel te snel door ons mensen wordt toegekend aan iets wat er niet is. De hond 'accepteert' de aanwezigheid van de kat, beschouwd het dier als onderdeel van het huishouden en leert over het algemeen (van ons) dat ze er niet achteraan mogen jagen.

De kat is een zelfstandig, territoriaal en soms wat eigenaardig dier. Ze claimen en markeren wat bij hun territorium behoort. Dit markeren doen ze vooral door middel van 'geur verspreiding'. Denk aan kopjes geven en met de rug langs meubels wrijven. Hiermee geeft de kat aan 'dit behoort tot mijn terrein.'

Wat je dus kunt zien in sommige situaties is dat hond en kat bij hereniging (terugkomst van een wandeling met de hond) elkaar benaderen waarbij de kat direct opspringt, kopjes geeft en met de rug langs de benen van de hond wrijft. Vergis je niet, dit is voor een hond een heel directe en imponerende benadering. De hond herkent de kat en communiceert door middel van een rustige benadering, het wegkijken, oogjes knijpen en het 'tongelen' zijn kalmeringssignalen die zeggen "Ik heb geen kwaad in de zin, van mij hoef je niets te vrezen". Soms loopt de spanning bij de hond wat hoger op bij zo'n directe benadering van de kat. De hond kan daarop de kat gaan 'likken'. Daarmee benadrukt de hond dat er geen kwaad in het spel is en dat het zich ondergeschikt maakt aan de ander. De hond wilt namelijk geen conflict. Dit vermijden ze liever.

Mensen hebben helaas de neiging om hier een vriendschap in te zien en zeggen "ah kijk dan, hoe schattig, ze vinden elkaar lief".Terwijl daar eigenlijk geen sprake van is. Ze tolereren elkaars aanwezigheid. Dat is een wezenlijk verschil.

Natuurlijk gedrag

Veel jongen honden zijn erg speels en dagen andere dieren uit. Dit gedrag is heel natuurlijk en is belangrijk voor de ontwikkeling van hun eigen vaardigheden. Ze moeten vaak nog leren hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken in een gevecht, en dat oefent een dier door middel van spel. Ze dagen de ander uit door middel van een spelbuiging, en blaffen. Als de ander reageert, zal de pup wellicht met zn pootjes gaan slaan en tegen de ander duwen met zn snuit. Afhankelijk van de reactie gaat de pup meer of minder lichamelijk contact in zetten.

 

Tussen pups/honden onderling, is er een bepaalde balans die ook nodig is voor dit leerproces. Tussen hond en kat is die balans ver te zoeken. Dus is het van groot belang dat je dit als eigenaar goed begeleid en de pup dus op tijd zn grenzen aangeeft. Als een kat namelijk een duw krijgt, of een klap met een voorpoot, dan zal het anders reageren dan een hond. Het zal gaan blazen of zelfs gaan uithalen met zn scherpe klauwen. Pas daarvoor op, want dit kan een jongen pup verwonden en daarmee een te grote schrik aanjagen. Of de kat schrikt en rent weg. Waarschijnlijk zal dat gedrag de pup juist aanmoedigen om er achteraan te gaan jagen. Dit moet je dus echt proberen te voorkomen. Communicatie tussen hond en kat is gewoon een stuk lastiger. De beste combinaties zijn vaak tussen dieren die echt beide van jongs af aan met elkaar zijn opgegroeid.

Begeleiding

De beste begeleiding die je ze kunt geven, is door ze te leren dat ze elkaar het beste kunnen negeren. Elkaar bekijken op afstand is helemaal prima. Daarmee leren ze elkaars gedrag te herkennen. Als ze elkaar eenmaal tolereren kan er best gesnuffeld worden etc.

Maar houd alsjeblieft de eigen verwachting laag en bescherm beide diersoorten door ze niet te veel in conflict te laten komen met elkaar. Dus zorg sowieso dat de katten voldoende ruimte hebben om zich ergens veilig te kunnen verstoppen. Hoge krabpalen zijn dan zeker een aanrader. Op die manier behoudt de kat overzicht en voelen zij zich het prettigst.Maar ook voor de pup geldt, zorg voor een plek waar de katten hem of haar met rust kunnen laten. Zet de bench bijvoorbeeld in de hal op een donkere plek waar de pup goed tot rust kan komen en sluit de deur 's nachts naar de woonkamer zodat ze elkaar niet te veel afleiden.

 

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar ook dan nog geldt dat mensen te snel gedragingen van honden en katten te veel 'vermenselijken' en je dus vooral ziet wat je wilt zien. Houd je verwachting laag en ga niet hopen op een vriendschap. Wees blij als ze elkaar accepteren en respect hebben voor elkaars ruimte. Dat is een mooi streven en voor alle partijen het meest wenselijk. Als er dan toch een band ontstaat waarbij ze elkaar graag opzoeken, is dat enkel een zegen en genot als baasje om te mogen aanschouwen.

Training / puppycursus

Wellicht heeft u al nagedacht en geïnformeerd bij een hondenschool om straks een puppycursus te volgen met uw nieuwe huisgenoot. Dat is ontzettend slim om te doen. Wel probeer ik mensen zo veel mogelijk opweg te helpen met een 'positieve trainingsmethode'. Een methode die zich richt op gewénst gedrag ipv óngewenst gedrag. 
Stel jezelf altijd eerst de júíste vraag, voordat je aan de slag gaat met een training. 
Bijvoorbeeld: Je pup is nu 12 weken en wordt steeds sterker. Het trekken aan de riem begint zelfs wat vervelend te worden. Wat nu?
Bij een positieve aanpak stel je jezelf níet de vraag 'Hoe kan ik het trekken afleren?' maar je stelt jezelf de vraag 'Hoe leer ik mijn hond netjes naast mij te lopen?'
Daarmee richt u zich namelijk niet langer op het ongewenste gedrag, maar juist op gedrag dat u wél graag wilt zien. En dát is vervolgens hetgeen wat u gaat trainen. Stapje voor stapje werk je daar naar toe. Zoiets als 'netjes naast lopen' vraagt best veel tijd en aandacht van uw pup.

Het kan een tip zijn om met verschillend materiaal te werken. Gebruik bijvoorbeeld een ander soort tuigje voor het uitlaten waarbij de hond gewoon lekker mag rennen waardoor de lijn af en toe best strak mag komen te staan. En voor de momenten dat u écht aan het trainen bent, gebruikt u een halsbandje of ander soort tuigje. Iets dat een voelbaar verschil zal zijn voor de hond. Hierdoor voorkomt u dat u tegenstrijdig uw hond opvoed. Want het is best lastig wanneer iets de ene keer wél mag, en de andere keer niet. U zult zien dat u tijdens het uitlaten simpelweg niet constant met trainen bezig zult zijn en de concentratie van uw pup daar ook nog helemaal niet toe in staat is. Wees niet te streng voor de pup, maar ook niet voor u zelf. 
Door de training steeds maar heel kort te doen en langzaam steeds verder uit te bouwen houd je de hond geconcentreerd maar ook gemotiveerd. Oefen gewoon eens 5x een rechte lijn van 10 meter waarbij de pup netjes moet volgen. Ga daar gaande weg het commando 'naast of volg' aan koppelen en uw opgroeiende hond zal dit vanzelf gaan associeren en begrijpen.

Voor alles geldt, neem de tijd en vergeet niet te genieten. Want voor je het weet zijn ze al weer groot!

Maak jouw eigen website met JouwWeb