Fokker met hart en ziel

"Ik fok heel af en toe een nestje met mijn geliefde honden. Ik leer een leven lang over stambomen, genetica, ziektes, gedrag in honden, en blijf up to date. Er is veel veranderd in de hondenfokkerij. Wat 20 jaar geleden de wetenschap was is nu achterhaald en nieuwe inzichten spelen nu een belangrijke rol binnen de hondenfokkerij.
DNA testen zijn momenteel al een hele goede tool bij het maken van combinaties. Maar nog weinig fokkers zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst zal kunnen gaan zijn. Een tool om in ieder geval al de diversiteit in een ras te kunnen gaan verbeteren.

Ik breng elk pupje groot alsof het mijn eigen kleintjes zijn en besteed evenveel tijd aan het vinden van een eeuwig liefdevol gezin voor hen. Ik laat alleen dieren op deze planeet geboren worden waarvan ik denk dat ze de gezondste (geestelijk en lichamelijk) en de mooiste voorbeelden zullen zijn. Ik steun elke familie die een van mijn puppen groot brengt en een eeuwig fijn maatje in hun leven zal zijn. Ik vier overwinningen met hen en huil me in slaap wanneer er ééntje sterft. Ik ben er als het nodig is dat één terugkomt of door dringende omstandigheden een nieuw gezin nodig heeft. Ik hou ze vast wanneer ze geboren worden en wanneer ze de wijde wereld in vertrekken. Ik deel mijn kennis met wie er om vraagt en socialiseer mijn honden zodat ze de weerspiegeling zijn van mijn inzet. Ik hou uitgaven en inkomsten, noch gespendeerde tijd bij die ik aan hen heb besteed vanwege mijn liefde voor hen. Dat zou niet de juiste maatstaf zijn van hoe ik me voel. De prijs die ik vraag voor mijn kleintjes zijn nooit winst, maar investeringen in de huidige en volgende generatie zodat het ras alleen maar beter word zowel op gezondheids- als gedragsniveau. Ik schaam mij niet voor wie ik ben en de keuzes die ik maak... Ik werk hard om een goede liefdevolle hondgezinde persoon te zijn en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Ik ben geen bekende fokker op shows, ben daar alleen om de kwaliteit van het ras te bekijken en mijn eigen bevindingen op te slaan. En mijn honden te laten beoordelen door de keurmeester.

Ik ben trots op wie ik ben en nog trotser op mijn honden en mijn pupeigenaren!"

Wie ben ik?

Mijn naam is Arenda Evers.
Tweeëndertig jaar, geboren in februari 1989 te Leidschendam, opgegroeid op Goeree Overflakkee en inmiddels gesetteld in Scherpenzeel. Omringt door mooie stukken Hollandse natuur waarvan ik dan ook volop geniet met mijn 'grootste liefdes' uit mijn leven. Mijn roedeltje van momenteel 4 honden waarvan er 2 in een gastgezin wonen.

In 2014 is de wens om serieus met honden te gaan fokken gegroeid. Ik heb altijd al interesse gehad in honden-gedrag en training. In hun leerprocessen en in de ontwikkeling van pup tot senior. Naast fokken heb ik mij dus ook veel ingelezen in de hondenkynologie. De afgelopen jaren heb ik veel cursussen en informatiebijeenkomsten bijgewoond en heb ik door de passie van mijn ex-partner (werkzaam als honden-gedragstherapeut) een hoop bijgeleerd over hondengedrag. Deze kennis en ervaring geef ik dan ook weer graag door aan anderen.

Naast alle tijd en passie met de honden ben ik werkzaam als buschauffeur en doe dat 3 a 4 dagen per week. In de middagpauze (waarbij ik rustig naar huis toe kan) maak ik graag een lange wandeling met mijn prachtige dames. Daarnaast heb ik als hobby Pijl & Boog schieten, tekenen, voetballen, hardlopen (canicrossen) en dogsurvivals.

Al van jongs af aan ben ik gek op dieren. Van paarden tot kleine knaagdieren. Dat hier een eigen hond zou komen, daar was geen enkele twijfel over. Voordat ik aan mijn eigen hond ben begonnen heb ik in mijn studententijd vaak op de honden van anderen gepast tijdens hun vakantie. Een leuk bijbaantje wat mij een hoop ervaring heeft geboden. Ik interesseerde mij al snel voor alle rassen en wilde meer over hun achtergrond weten. Ik zag het als een uitdaging om élk ras te kunnen benoemen welke ik op straat tegen kwam. En wist ik het niet? Dan vroeg ik het direct aan hun baasje en ging ik het daarna nog eens opzoeken op internet. 

Op mijn 14e begon ik al zelfstandig met het fokken van kleine knaagdieren. Ik interesseerde mij al vroeg voor de genetica, het hele voortplantingsproces. Ik ben hier vrij snel heel serieus mee aan de slag gegaan. Hoe werkt het met kleurvererving? Wat zijn letale factoren? Hoe zit het met erfelijke ziekten? Kun je karaktereigenschappen door fokken?

Andere huisdieren
Naast mijn liefde voor honden heb ik ook een liefde voor allerlei andere huisdieren en zo wonen er ook nog 4 Degoes bij mij in de woonkamer en heb ik 2 geweldig lieve knuffelkatten.

Woezel en Pippa.
Woezel is mijn maatje. Hij is bij mij komen wonen toen ik het ouderlijk huis verliet en is mijn grote trouwe vriend. Als ik hem roep, komt hij direct en het liefst kruipt hij de hele dag bij me op schoot. Ik heb helaas best vaak moeten verhuizen voor ik hier woonde, maar steeds is Woezel met mij mee verhuisd en het maakte mij ook niet meer uit waar ik woon. Zodra Woezel op mijn schoot springt, weet ik: ik ben thuis.

Pippa is een bewust gefokte kruising van een Maine Coon en een Noorse Boskat. Met haar heb ik ook 2 nestjes gefokt. Een fantastische ervaring. De kittens zijn allemaal prachtig uitgegroeid. Ze zijn hier tot 12 weken of langer verbleven. Werden netjes gechipt, geënt en geregistreerd.

Update* Helaas is Woezel op 26 april 2020 overleden. Het verdriet en rouwproces viel mij zo zwaar. Ik kon niet op korte termijn een nieuwe kat aanschaffen. Ik heb toen besloten in het belang van Pippa om haar een maatje te geven bij een leuk jong stel wat net was gaan samen wonen. Ze heeft het daar ontzettend goed en ze zijn erg dol op haar.

Iggy & ...

Tegen het eind van 2020 en een verder gevordere zwangerschap miste ik het hebben van een kat echt zo enorm, dat ik toch besloot om rustig uit te kijken naar een nieuw spinnend gezinslid. Woezel zal nooit vervangen kunnen worden, maar Iggy heeft mijn leven wel echt weer opgefleurd! Omdat ik vind dat een kat een maatje nodig heeft zal er over enkele weken een vriendje bij komen...

Mijn eigen hond!

Honden
Door mijn grote liefde voor allerlei verschillende hondenrassen wist ik al snel welke daarvan het beste bij mij zou passen. Ik wilde een grote, vriendelijke, elegante hond, met een sportieve aanleg en die een grote drive heeft om met zijn baas samen te werken. Het werd de Zwitserse Witte Herdershond.

Altijd al sprak de witte herder mij enorm aan. Ook in de tijd dat ze nog Canadese herder werden genoemd. In 2010 ben ik voor het eerst langs een fokker gegaan tijdens mijn vakantie in Friesland. Mijn gevoel werd bevestigd. Dit wordt mijn ras! Ik besloot daarna om ook nog langs andere fokkers te gaan. Puur om informatie te verzamelen en om mij alvast te oriënteren bij welke fokker ik een pup wilde kopen. In oktober 2013 leerde ik Conny Voesenek kennen. Ik voelde direct dat ik bij de juiste fokker terecht was gekomen. Haar roedel bestond op dat moment uit 4 Zwitserse witte herders waarvan er één teef voor mij uitsprong. De prachtige sterke Aylen. Dit is dan ook de moederhond waarvan ik een jaar later een pup heb mogen uitkiezen. Mijn lang verwachte droom kwam eindelijk in vervulling.

(Foto 2014, Diva als pup met mama Aylen)

Paidí Tou Lupa - 'Nageslacht van de wolvin'

Mijn 4 dames naast elkaar. Yora, Lupa, Zora en Diva

Maak een Gratis Website met JouwWeb