Yora Paidi Tou Lupa

Naam: Yora Paidi Tou Lupa
Roepnaam: Yora
Geboren: 14-12-2018
Geslacht: Teef
Stokhoogte: - 60cm
Gewicht: - 28 kilo
HD: a            ED: vrij        
DM: N/N
MDR1: N/N   
Rug: -     
Ogen: (ECVO) Vrij

Karakter

Yora is een dochter van Lupa x Djake. Zij is echt het type kruising dat van beide ouders precies het goede heeft mee gekregen! Ze is onwijs lief, sociaal en leergierig. Ze heeft het vrije en zelfstandige van haar vader, het knuffelige en leergierige van haar moeder. Ze is qua exterieur écht een mix van beide waardoor ze helaas nog niet voor een "Zwitserse witte herder" door kan gaan. Om weer een type hond te fokken dat meer voldoet aan de rasstandaard van de Zwitserse witte herder, zal ik dus specifiek op zoek moeten naar een reu die haar kleine 'imperfecties' kan verbeteren. Het gaat dan puur om uiterlijke kenmerken om meer aan de 'rasstandaard' te kunnen voldoen. Qua karakter en gezondheid is ze helemaal het type hond dat ik graag zie.

Met als grootste pluspunt haar sociale en verdraagzame karakter naar mens en dier. Daarnaast is ze gelukkig niet nerveus, pieperig of een hond dat om alles blaft. (Iets wat herders over het algemeen toch wel kunnen hebben, maar niet altijd als positief wordt ervaren door eigenaren.) Aangezien de Zwitserse witte herder nog maar zelden als waakhond wordt ingezet, maar meer als gezinshond, zie ik dit juist als positieve eigenschappen die zij heeft. Een mooie aanwinst voor de fokkerij als je het mij vraagt.

Gastgezin

Aangezien ik helaas niet uit elk nest zelf een hond kan aanhouden, heb ik besloten dat Yora zal opgroeien in een gast-gezin. Dat betekend dat ze wel officieel mijn hond blijft en dus ook verbonden aan mijn kennel zal zijn, maar dat ze in de praktijk in een ander gezin woont. Echter blijf ik nauw betrokken bij haar opvoeding en zal zij ook met enige regelmaat weer bij ons thuis langs komen zodat zij vertrouwd blijft met mij en de andere honden.

Fokgeschikt
Wanneer zij oud genoeg is zal Yora aangekeurd worden voor de fok en zal zij hopelijk weer voor mooi nageslacht zorgen. Op dit moment is Yora al officieel getest (dmv bloedafname) op de erfelijk afwijkingen DM (Degeneratieve Myelopathie) en op MDR1. Voor beide afwijkingen is Yora homozygoot recessief. Dat betekend dat ze géén leider of drager is van deze genetische afwijking.

Op dit moment zijn er verschillende ontwikkelingen gaande bij rasverenigingen en andere organisaties wat hopelijk de mogelijkheid biedt om een aanstaand nestje van Yora te laten registreren. De pups zullen dan grotendeels uit (witte) herder bestaan en bijna niet van de 'raszuivere' Zwitserse herder te onderscheiden zijn.
De aankeuring van 'look-a-like' witte herdershonden voor stamboomopname biedt deze mogelijkheid. Registratie van deze pups maakt verantwoord fokken mogelijk en zal er hopelijk aan helpen bijdragen dat het ras ook gezond en gevarieerd blijft. 

Foto's van Yora (recent)

Yora is inmiddels anderhalf jaar en ook nagekeken op haar heupen en ellebogen. Hierin zijn geen afwijkingen gevonden en daarmee is ze goed gekeurd voor de fok. Echter zal ik nog enkele maanden voor de dekking een extra protest en rugtest laten uitvoeren. Gewoon om zo veel mogelijk risico's uit te sluiten. Als dit er helemaal goed uit ziet, krijgen we goedkeuring van stichting FGH en kunnen we gaan uitkijken naar puppy's in het voorjaar 2021! <3

Foto's, van pup tot 12 maanden..

Yora 1 jaar

Maak een Gratis Website met JouwWeb