Fokkersvoorwaarden

Voor mijn outcross project is het belangrijk dat ik met nakomelingen weer verder kan fokken. Maar helaas is het voor mij niet mogelijk om straks 10 honden of nog meer te huisvesten in mijn kleine woning te Scherpenzeel. Daar is mijn huis gewoonweg te klein voor. Een hond verdiend alle tijd, liefde en aandacht van zn eigenaar en 3 of 4 honden is voor mij persoonlijk echt het maximale hier in huis. Om toch mijn outcross project voort te kunnen zetten, ben ik dankbaar dat er gastgezinnen zijn die een van mijn (fok geschikte) honden graag in huis willen hebben. Een soort 'co-ouderschap' maar dan voor een hond. 

Als je mijn website goed hebt door gelezen, begrijp je vast waarom outcross zo belangrijk is. Om dit outcross-project voort te zetten, is het belangrijk dat er een aantal pups beschikbaar blijven voor de fokkerij en dus de toekomst van de Zwitserse Witte herder. 

Daarom zullen mijn pups 'onder Fokkers Voorwaarden' geplaatst worden. Dat houdt in dat je wel eigenaar wordt van de hond, maar je moet het zien als een soort 'arbeidscontract' waarbij jullie (of eigenlijk de hond) nog wel wat verplichtingen hebben naar de fokker toe. Deze pups worden zéker niet allemaal daadwerkelijk ingezet. Als de honden anderhalf jaar oud zijn worden ze medisch onderzocht en worden er heup en elleboog foto's gemaakt. Alleen de honden met de beste gezondheidsresultaten zullen worden ingezet om weer een nestje mee te fokken.
Het kan dus zijn dat ik graag nog een nestje zou willen fokken met een specifiek teefje of dat ik de wens heb om een reu in te zetten om een keer te mogen dekken.
Alle kosten die dit met zich mee brengt worden door mij vergoed. Het enige is dus dat je de hond níet mag castreren en dus beschikbaar moet houden voor een dekking. De hond hoeft niet 'ingeleverd' te worden, maar kan in zijn eigen omgeving (of eventueel bij mij thuis) een teefje 'ontvangen'. Na de dekking mag hij gewoon weer gezellig mee terug naar huis. 

Zoals jullie vast begrepen hebben, ben ik geen broodfokker en is dit puur een grote passie van mij. De honden worden dus absoluut niet overmatig ingezet om maar te kunnen fokken. Over elke mogelijke combinatie wordt goed nagedacht.
Voor het uitplaatsen van een teefje vraagt het wel iets meer van de nieuwe baasjes. Bij vragen mag je me er altijd nog specifiek over benaderen. Ook zijn de andere huidige gastgezinnen bereid om jullie vragen te beantwoorden. Wil je wel graag een pup uit mijn kennel maar specifiek niét mee fokken? Geef dit dan aan(!) Dat voorkomt teleurstellingen van beide kanten. Er zullen ook pups zijn die ik niet 'fokwaardig' vindt, maar die wel perfecte gezinshonden zullen zijn. (Uiteindelijk zullen ze dat allemaal zijn hoor, maar het zou zonde zijn als ik mijn beste optie aan mensen af sta, die helemaal niet op een nestje zitten te wachten). Of dat je juist op een later moment bedenkt dat je het juist wél leuk zou vinden om er een tweede bij te hebben en dan een zoon of dochter van je eigen hond te hebben.

Maar moet er dan zo nodig door gefokt worden?
Er is een grote vraag naar gezonde (ras)honden. Jij bent immers ook niet voor niets op mijn site beland niet waar? Het aanbod is helaas niet zo groot als er vaak gedacht wordt. De honden die veel worden aangeboden zijn vaak niet zorgvuldig gefokt, waarbij het risico op aandoeningen groter is. Daarnaast zit het asiel niét vol met geschikte gezinshonden, maar over het algemeen zijn het moeilijke rassen of honden met een flinke rugzak. Niet iedereen is geschikt voor zo'n herplaatser. Een echt goed, en verantwoord gefokte hond is dus helaas toch een stuk schaarser dan gedacht. Gelukkig zijn er steeds meer fokkers en organisaties die zich hier wél voor willen in zetten. Denk aan de Stichting FGH, Dogs Connected, en ook Dier&Recht. Hoe gaaf is het om mee te werken aan een project om onze geliefde viervoeter, rashond of niet, écht weer gezond te krijgen?
Jij zou mij daar onwijs goed bij kunnen helpen, door gastgezin te zijn voor een van mijn fok-honden!

Liever zelf een nestje fokken? Maar hoe doe je dat verantwoord?

Dat een hond zonder stamboom gefokt is wil niet zeggen dat hij dan niet verwant is aan honden die wel een stamboom hebben. Je weet het gewoonweg niet. Als fokker, ook al fok je maar één nest met je teef, moet je je bewust zijn van de verantwoordelijkheid die jij als fokker hebt. Als je zieke honden fokt, dan kun je als fokker in grote problemen raken. Je hebt de morele, maar ook wettelijke plicht om zo zorgvuldig mogelijk te fokken. Doe je dat niet, dan kun je daarvoor ter verantwoording voor geroepen worden bij de rechter!

Door samen te werken met andere fokkers en je te laten bijstaan door een vereniging kunnen ook de 'eenmalige' nestjes een belangrijke bijdrage leveren aan de fokkerij. Om die reden wil ik dan ook graag mensen deze optie aanbieden om een hond uit mijn kennel in 'co-ouderschap' te nemen.

Wat houdt dat precies in?
De hond blijft onderdeel van mijn kennel. Maar hij of zij draait wel volledig mee in het huishouden van het gastgezin. De hond zal gewoon van pup af aan opgroeien bij zijn gastouders waar hij tot z'n dood mag verblijven. Je moet het meer zien als een soort arbeidscontract. De hond heeft een aantal verplichtingen naar zijn werkgever toe (de fokker in dit geval) maar is gewoon 'thuis' bij zijn gastgezin. Een hond wordt alleen ingezet als aan alle gezondheidseisen wordt voldaan en het echt meerwaarde voor de fokkerij heeft. Als de hond tóch niet geschikt blijkt te zijn, zal er ook zeker niet mee gefokt worden. Daarnaast fok ik maar héél beperkt (dus de hond wordt zéker niet uitgebuit!) en worden alle dieren hier zeer respectvol en liefdevol behandeld. Teven worden één keer, en bij uitzondering maximaal 2 x ingezet voor het krijgen van een nestje. Waar een teefje zal bevallen (hier of bij het gastgezin) is afhankelijk van de situatie. Wat voor de teef het beste is en wat haalbaar is voor de eigenaren. Alles gebeurd altijd in goed overleg waarbij het welzijn van de hond voorop staat. Een reu zal ook maar een maximaal aantal x mogen dekken. We willen immers niet dat we over een paar generaties weer hetzelfde probleem hebben en dat er te veel pups geboren worden met dezelfde genen. 

Hoe zit het financieel?
Je koopt de hond niet, maar betaald een 'borg' voor de hond. Deze borg krijg je dus gewoon weer terug wanneer aan de fokkersvoorwaarden is voldaan. In feite heb je de hond in dat geval dus gratis te leen. Maar net als bij het leasen van een auto, zul je wel zelf verantwoordelijk zijn voor de brandstof (voeding in dit geval) maar alle grote onderhoudsbeurten, blijven de verantwoordelijkheid van het leasebedrijf. In dit geval houdt dat in dat alle extra medische kosten die fok-gerelateerd zijn, door mij worden betaald. 

Een gedeelde hond...

Ervaring uitwisselen..
Op dit moment heb ik meerdere honden die leven in een gastgezin. Ben je benieuwd naar hun ervaring? Ze staan open voor contact, dus je kunt ze altijd nog vragen naar hun ervaring en hoe zij er zo op gekomen zijn om dit te willen doen. Vaak vinden gastouders het ook fantastisch om op bezoek te kunnen bij de nakomelingen van hún geliefde viervoeter. Dat trotse gevoel, zul je absoluut herkennen en dat deel ik dus met liefde.. ;) 

De voordelen zijn dus vooral dat je de verantwoordelijkheid samen met mij, een zeer betrokken fokker, deelt. Je hebt een vast oppasadres voor de hond en ik ben altijd bereikbaar voor tips of adviezen wanneer je dat nodig hebt. Je staat er niet alleen voor en dat kan zeker voor beginnende hondeneigenaren een fijne gedachten zijn.

Wees gerust!
Verder bemoei ik me niet al te veel met de opvoeding of jullie dagelijkse verzorging. Helemaal prima als jullie de hond lekker in bed laten slapen, of juist liever op zn eigen plek op het erf willen houden. Zolang de hond goed verzorgd wordt, gelukkig is met zn gastouders, dan zul je mij niet horen klagen. Iedereen doet het immers op zn eigen manier en hoewel ik zeer gedreven en gepassioneerd ben, is het niet zo dat ik heel streng ben en allerlei eisen stel aan de opvoeding en dergelijke. Als de hond gewoon lekker hond mag zijn en hij van jou alle tijd en liefde krijgt, ben ik helemaal tevreden als fokker en ga ik deze samenwerking graag met je aan.

Benieuwd naar de exacte voorwaarden en afspraken omtrent het hebben van een outcross-fok hond? Stuur mij dan gerust een mailtje en dan praat ik graag verder...

Maak jouw eigen website met JouwWeb