Outcross Next Level '22/'23

 

Na lang brainstormen....

Daaruit is voortgekomen dat het ras "Zwitserse Witte Herder" opweg is om net als andere rassen kapot gefokt te worden. De witte herder heeft zo'n hoog inteeltpercentage, dat het slechts een kwestie van tijd is, voor er nog veel meer genetische defecten naar voren komen. Simpelweg omdat vrijwel álle, en ik bedoel écht álle witte herders wel ergens familie van elkaar zijn.

Onlangs besloot ik opzoek te gaan naar een nieuw witte herder teefje om aan mijn kennel toe te voegen. Maar steeds als ik in de stamboom ging kijken, kwam ik erachter dat bepaalde reuen of teven, heel vaak in diverse bloedlijnen terug komen. Een 'nieuwe bloedlijn' bestaat daarom gewoonweg niet. Tenzij je dus búiten het ras gaat kijken. Alleen dan kun je spreken van 'nieuw bloed'.  Maarja, dan heb je het probleem dat het gewoon weg géén witte herder is.


Wanneer ik het oorspronkelijke plan van de F2 of de F3 generatie zou aanhouden kom ik toch weer op hetzelfde probleem uit. Dan loop je eigenlijk binnen 3 generaties opnieuw vast omdat er simpelweg gewoon geen diversiteit meer te vinden is. Zo hebben een aantal pups uit de combinatie F1 Outcross met een 'Witte herder uit Australia' al een COI van 13%. Een kruising dus, die met een witte herder van 'buiten het stamboek' alsnóg een COI oplevert van 13%... dat is voor mij echt een te hoog inteeltpercentage voor een F2 generatie. Want dan ben je er dus nog niet.
Eigenlijk zouden er nieuwe witte herders gefokt moeten worden, die voort komen uit totaal andere rassen. Kan dat dan? Ja zeker! Per slot van rekening zijn een hoop rassen juist ontstaan doordat mensen bepaalde eigenschappen van honden zijn gaan kruisen om tot een gewenst resultaat te komen. Waarom zou dat dan niet opnieuw kunnen? Uiteraard is het uiterlijk van de hond voor een groot deel bepalend daarin, maar het karakter wordt zéker mee genomen.

En daarom stel ik de volgende combinatie met veel spanning en trots aan jullie voor:

Yora Paidí Tou Lupa. 50% Poolhond (Husky) 50% zwitserse witte herder  X  Boris. 100% Belgische herder

 

Op deze manier krijg je namelijk 75% karakter eigenschappen van de hedershond. Met 25% eigenschappen van een poolhond.

Wat die eigenschappen precies zijn, staat al beschreven op een andere pagina op deze website.
Hoewel bepaalde eigenschappen ver uit elkaar liggen, heb ik inmiddels uit 2 eerdere nesten mogen ervaren dat beide 'uiterste' een stuk worden afgevlakt. De pups zijn gedreven, maar niet te extreem. Ze hebben een mate van zelfstandigheid, maar nog goed controleerbaar voor de eigenaar.

 

Van deze mix verwacht ik eigenlijk niet anders. Het zal pups opleveren die graag willen samen werken en niet snel onder de indruk zijn. Ze zullen een nieuwsgierige aanleg hebben om de wereld te verkennen en zich vooral hechten aan hun eigen gezin.
Qua kleur verwacht ik hoofdzakelijk sable kleurige pups in verschillende tinten, van donker bruin tot crème kleurig, waarvan enkele misschien ook witte aftekeningen zullen krijgen. Er kunnen zowel langharige als kortharige herders uit voortkomen.

Dit zijn drie voorbeelden om een idee te krijgen van de kleurslagen / vachttypes


<Terug naar een witte herder>

De voorbeelden hierboven komen niet echt overeen met een Zwitserse witte herder. Maar ik heb ook niet gezegd dat je er met één kruising meteen bent. Deze pups zullen namelijk ook de kleur wit 'bij zich dragen' en weer kunnen doorgeven aan hún nageslacht.
Wanneer je deze nakomelingen vervolgens kruist met een witte hond, of een hond die ook deze witte kleur 'draagt', dan komen daar vanzelf weer een aantal witte pups uit naar voren. Of je direct weer moet terug kruisen met een raszuivere Zwitserse witte herder of met een ander ras/kruising, ben ik nog niet helemaal over uit. In mijn selectie zal ik waarschijnlijk rekening houden met een witte vachtkleur en meer ruglengte om terug bij de rasstandaard uit te kunnen komen,

NB: Ben jij een fokker en sta je er voor open om met mij hierover te brainstormen? Dan hoor ik graag van je. Ik sta zeker open voor verschillende visies.

 

Outcross Next Level

Mijn eerste outcross gaf een hoop (negatieve) reacties in de eerste plaats. Ik kreeg weinig steun van medefokkers maar ik heb altijd geloofd in de keuzes die ik gemaakt heb. De witte F2 pups van zowel Yora als van haar zus krijgen opeens een hoop lovende woorden. Opeens zien meer fokkers de potentie in deze nakomelingen en zijn de reacties al een stuk positiever. Het kruisen met een witte herder en dan weer terug kruisen met een witte herder, kunnen een hoop fokkers nog begrijpen. "Next Level" (De naam van mijn aanstaande nestje) is een combinatie die weer verder af gaat van de witte herder. Daarom zullen er zeker fokkers zijn die dit niet meer als een 'witte herder' outcross zullen beschouwen. En tóch ben ik het daar niet mee eens. Outcross is het bewust kruisen om meer genetische variatie in een specifiek ras te brengen. En dat is hier het plan. Deze nakomelingen zullen, na een selectie op gezondheid en gedrag, weer ingezet gaan worden tbv de Zwitserse witte herder. Of de rasvereniging hier (in de toekomst) voor open staat, moet nog blijken. Maar je moet ergens beginnen, en ik geloof hierin. En of mijn doel bereikt wordt of niet, het hoofddoel zal altijd blijven om leuke gezonde honden te fokken die passen in een huishouden met een actief gezin.

 

Terug naar de combinatie die ik hierboven heb voorgesteld. Yora zullen de meeste mensen, die mij de afgelopen jaren gevolgd hebben, wel kennen. Zij is geboren uit mijn eerste outcross nestje in 2018. In het voorjaar van 2021 heeft zij haar eerste nestje op de wereld mogen zetten. Een prachtige combinatie met een Zwitserse witte herder wat een nieuwe generatie Witte herder outcross (F2) gaf. Deze pups zijn nu bijna anderhalf jaar oud en hebben allemaal fantastische karakters. Ze zijn onwijs knuffelig, ze zijn gesteld op hun familie, sociaal en verdraagzaam naar andere huisdieren en hebben weinig tot geen nervositeit in zich. Het zijn hele open, toegankelijke honden met een lichte will-to-please. Als herder liefhebber mag het van mij nog wel ietsjes meer zijn, maar voor het gemiddelde huishouden is het gewoon de perfecte gezinshond. Ik krijg dan ook niets anders dan lof van al hun nieuwe baasjes.

De keuze voor een combinatie met Boris is dan ook een hele bewuste. Boris heeft meerdere gehoorzaamheidstrainingen en certificaten behaald. Het is echt een werkhond met een mooie focus en gedreven werklust. Boris is gelukkig geen hele nerveuze hond, mits hij natuurlijk genoeg uitdaging krijgt. Inmiddels is hij niet meer fanatiek aan het trainen en doet het eigenlijk prima als huishond. Hij is sociaal met andere honden en geen macho type. 
Anderhalf jaar geleden heb ik Boris al eens voorgesteld op mijn pagina als outcross met Zora. Echter heb ik toen toch de keuze op een Witte herder laten vallen. Dat was om 2 redenen. Boris bleek drager van DM te zijn en ik verlangde daarnaast toch wel stiekem heel erg naar die prachtige witte kleur.

Waarom nu dan wél? 
Het liefst zou ik willen zeggen dat al mijn honden vrij zijn van DM en MDR1. Ziektes die veel voor komen binnen de herders en daardoor ook lastig uit te sluiten zijn. Tenzij je twee herders kruist die beide vrij zijn. Dan weet je zeker dat de pups ook vrij zijn van deze defecte genen. Maar dat is dus heel lastig omdat meer dan de helft van alle herders wel een drager is van een van deze twee afwijkingen. Fokken met dragers is door alle rasverenigingen gewoon toegestaan omdat het geen verhoogd risico op zieke pups geeft.
Een drager x vrij geeft namelijk 50% dragers en 50% vrije honden. Zolang je geen 'lijders' fokt, is het toegestaan om een drager in te zetten voor de fok. Zou je een drager x drager kruisen, dan zal je ook pups krijgen die 2 x het defecte gen vererven (namelijk van vader én van moeder) en dat noem je 'lijders'. 
Voor de duidelijkheid. Een drager van DM (Dus die één defect gen draagt) heeft nét zo weinig kans om de ziekte te ontwikkelen, als een hond die 'Vrij' getest wordt op het SOD1(a) gen. Dat is het gen waarop men test en wat momenteel gelinkt wordt aan de ziekte DM. Helaas is DM een zeer complexe ziekte en niet volledig uit te sluiten wanneer de hond 'vrij' getest wordt op de aanwezigheid van dit gen. 
Voor de hond zélf maakt het dus geen enkel verschil qua risico op de ziekte of ze dus de uitslag 'vrij' of de uitslag 'drager' hebben.
NB: Deze tekst baseer ik op de informatie die is gegeven door dierenarts De heer Jan Kooken van DAP De
Meemortel te Budel, tijdens een fokkersbijeenkomst van de Rasvereniging van de Zwitserse Witte Herder in Wijchen op 14 november 2015. Mocht deze informatie niet langer meer actueel zijn, dan hoor ik dat graag.

Yora is loops geworden! 4-9-2022

De Dekking

Positieve dracht echo! (20-10-22)

Yora is drachtig!!!
Dat kwam al vrij snel naar voren toen we de echobeelden zagen. Omdat Yora niet heel veel positieve ervaringen heeft bij de dierenarts wilde we haar niet onnodig lang aan de stress bloot stellen. Dus we hebben haar niet onnodig lang op tafel laten liggen voor de echo. 
Toch konden we binnen die twee minuten al zeker 6 of 7 hartjes tellen. Dat betekend dat we kunnen gaan uitkijken naar een gemiddeld tot groot nestje pups! :D Super leuk en spannend weer.

Over de helft...

Yora is nu 5 weken drachtig en haar buik begint nu langzaam echt voller te worden. Ze eet goed en maakt het prima.

Voorbereiding

Nog voor Yora weer hier heen komt wordt de woonkamer weer omgebouwd tot puppy-kraamkamer. Weg eettafel en pronkkast... tijd voor een nieuwe generatie prachtige outcross hondjes <3 

Yora vanaf 12-11-22 hier.

Dag 58.

Geboren: Vrijdag 18-11-22

Ze zijn geboren! Uiteraard ben ik super blij met dit prachtige 8-tal bestaande uit 3 dames en 5 heren. Yora heeft het fantastisch gedaan en is echt een geboren moederhond.

De 5 heren van Yora

Pup Licht Blauw

Pup Geel

Pup Groen

Pup Wit

Pup Oranje

De 3 Dames van Yora

Pup Rood

Pup Paars

Pup Roze

1 Week

De pups zijn al weer een week oud en doen het fantastisch. Ze groeien onwijs en Yora laat weer zien dat ze een fantastische moederhond is. Alle pups hebben hun geboortegewicht al verdubbeld!

Reutje Blauw

Teefje Rood

Reutje Geel

Teefje Paars

Reutje Groen

Reutje Wit

Reutje Oranje

Teefje Roze

Stamboomnamen

De stamboomnamen zijn als volgt:

Izzy Paidí Tou Lupa - Rood
Udin Paidí Tou Lupa - Paars
Dali Paidí Tou Lupa - Roze

Arti Paidí Tou Lupa - Blauw
Orly Paidí Tou Lupa - Geel
Otis Paidí Tou Lupa - Groen
Icon Paidí Tou Lupa - Wit
Hero Paidí Tou Lupa - Oranje

Uiteraard zijn de baasjes vrij om straks zelf een roepnaam te bedenken. Maar dit is de naam die ze op hun afstammingsbewijs en in hun paspoort zullen krijgen. :) 

2 weken (Pakjesavond)

De pups zijn al weer twee weken oud en hebben inmiddels hun oogjes op een kiertje. Tijd voor nieuwe portretjes van het achttal :D 

3 Weken oud

Inmiddels zijn de pups bijna 3 weken oud en zijn ze toe aan een volgende stap!

Portretfotootjes 3 weken

Herinnering

Het schilderijtje op de achtergrond is niet zo maar een schilderijtje.
Het is geschilderd door mijn opa in mijn geboortejaar. Mijn Oma is altijd gek op bomen en bloemen geweest, dus deze heeft hij altijd graag geschilderd voor haar.
Het zijn takken van de Magnolia, een boom die in hun tuin groeide.
Mijn Oma was daarnaast ook dol op honden en gelukkig heeft zij de meeste honden van mij ook mogen ontmoeten. Mijn oma is precies 2 maanden geleden, op 10 Oktober 2022 overleden. Ik heb toen dit schilderijtje gekregen. Ik mis haar en ik weet zeker dat ze trots was geweest op wat ik bereikt heb met mijn outcross programma! <3 

Inmiddels zijn alle toekomstige baasjes al een keer op bezoek geweest en heeft iedereen zn voorkeur(en) uitgesproken. Zoals het er nu naar uit ziet, gaat iedereen vast en zeker een hele goede match hebben. Ze zijn allemaal toch net weer een beetje anders. Niet alleen in uiterlijk maar ook in karakter. Zo is Izzy echt een deugniet, Otis een avonturier, Arti een stoeibeer en Udin juist weer een rustige knuffelkont. Orly en Icon kijken eerst even toe, maar laten zich vervolgens heel duidelijk gelden. Dali moet niet onderschat worden, want zij is een slimme meid en Hero is gewoon een leuke underdog die niet direct op de voorgrond staat, maar wel heel graag bij je op schoot komt zitten.

Pups 4 weken oud

Planning

De afspraak bij de dierenarts is inmiddels gemaakt en ook zijn alle stamboomnaam doorgegeven aan FGH.

Op 2 januari krijgen alle pups een uniek chipnummer en paspoort.

Op zaterdag 7 januari zal de gedragstest plaats vinden.

Op maandag 9 januari wordt er een titertest uitgevoerd.

Eind van die middag vertrekt Yora weer naar huis en in de loop van die week zullen alle pups één voor één vertrekken naar hun nieuwe baasje(s)

Pups 5 weken oud

De pups zijn nu 5 weken oud en zijn al enkele keren lekker naar buiten in de tuin geweest! Ik probeer er nu een gewoonte van te maken, dat ze direct de tuin in gaan zodra ik ze wakker maak zodat ze eigenlijk meteen leren dat ze buiten mogen plassen en het binnen dus zo droog en schoon mogelijk blijft. Ondertussen oefen ik hier met verschillende (harde) geluiden, vallende potten/pannen en knallende ballonnen omdat we richting het eind van het jaar gaan. Door nu in deze fase gewend te raken aan dit soort harde geluiden, leren ze in de toekomst 'sneller te herstellen van de schrik'. Je wilt voorkomen dat een hond echt in de angst schiet of op de vlucht slaat. Dat ze ergens van schrikken kun jen iet voorkomen. Dat is een hele gezonde en natuurlijke reactie op een onverwachte impuls. Maar hoe een dier daar vervolgens mee om gaat is goed bij te sturen door ze van jongs af aan te leren dat er geen paniek hoeft uit te breken en de rust vanzelf weer terug keert.

5 weken portretjes (Kerst)

Ontwormen en onderzoeken

Deze week staat er weer van alles op de planning. De pups worden allemaal weer ontwormd (2e x) en ze krijgen allemaal een eigen tuigje. Ik probeer alle pups dagelijks vast te houden en ze overal te aaien en te betasten zodat ze daar goed aan gewend zijn straks. Ook ben ik al druk bezig geweest om alle puppypakketjes te vullen met leuke spulletjes zoals speeltjes, snacks, een clicker, tekentang, brokjes en bijtspeeltjes

6 weken oud

De verdeling is gemaakt

Inmiddels is door de voorkeuren en ontwikkeling van de karaktertjes een verdeling ontstaan tussen de pups en hun nieuwe baasjes. Icon en Udin blijven nog even wat langer bij mij en de rest van het nest zal tussen de 7,5 wekek en 8,5 week vertrekken naar hun eigen mandje!
De tijd vliegt wel echt voorbij zeg! Ze zijn allemaal gecontroleerd door de dierenarts en ook is de chipregistratie in orde gemaakt.

Volgende week zal er nog een titertest plaats vinden om te checken of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn.

Dierenarts bezoek

Op 2 januari zijn alle pups mee naar de dierenarts geweest voor hun eerste gezondheidscontrole. Ook zijn ze direct gechipt en hebben een eigen paspoort gekregen. Alle pups zagen er perfect uit en bij de reutjes waren de balletjes wel voelbaar maar nog niet allemaal ingedaald. Mooie gebitjes, geen hartruisjes, schone oren en ogen en goede stevige puppylijfjes!

Wennen aan de auto en het lopen aan de riem.

Socialisatie uitjes!

Voor een goed begin van de socialisatie zullen er hier een aantal uitstapjes gemaakt worden buiten ons eigen huis. Zo gaan we een keer met de pups naar het bos, het park in Scherpenzeel, naar de plas in Kootwijk en als het even lukt bezoeken we nog een dierenwinkel. Daarnaast gaan alle pups natuurlijk mee naar de dierenarts voor controle en in dit geval voor een parvo vaccinatie aangezien uit de titertest is gebleken dat ze hier geen antistoffen meer tegen bezitten. Parvo is de meest leidende ziekte waartegen je wilt vaccineren omdat deze dodelijk kan zijn voor pups. Tegen Distemper en Hepatits waren nog antistoffen aanwezig, dus het DHP vaccin kan nog even uitgesteld worden tot na de 10 weken. Hopelijk slaat deze dan direct aan en hebben ze daarmee voldoende antistoffen opgebouwd om hun eerste levensjaar beschermd te zijn tegen deze ziektes.


Als de pups tussen de 4 en 5 maanden oud zijn, probeer ik een nestreünie te organiseren. Op die dag zullen alle pups dan een controle test krijgen om te zien of de vaccinatie op 10 weken inderdaad goed is aangeslagen! :)

7 weken oud!

De pups zijn al weer 7 weken oud, dat betekend dat de laatste week is ingegaan. Tijd voor nieuwe weekportretjes!
Wat zijn ze hard gegroeid en wat ontwikkelen ze zich toch mooi de afgelopen dagen. Veel sociaal spel, interactie met mensen die op bezoek komen... Ja ja, het worden al echte hondjes! 

In de loop van deze week zal hun moeder Yora het nest verlaten. Op die manier kunnen ze eerst wennen aan het feit dat ze het zonder haar en haar melk moeten stellen. Ondertussen hebben ze steun aan elkaar en zijn daar Diva en Zora natuurlijk nog om ze wat manieren bij te leren! 

Karakter test

Op de leeftijd van 7 weken is Kim Noordermeer (gediplomeerd hondengedragsdtherapeut) hier geweest om de karakters van de pups in kaart te brengen. Uiteraard is zo'n test, slechts een moment opname, maar het geeft vaak wel een goed beeld hoe de pups reageren op nieuwe prikkels en ervaringen en ook over hun herstelvermogen.

Het beeld dat ik van de pups heb als fokkers, komt redelijk overeen met de bevindingen van de gedragstherapeut. Echter is de test niet helemaal betrouwbaar omdat de pups behoorlijk moe en ingestort waren op het moment dat de test plaats vond. Daardoor lieten ze veel minder actie zien en kwam ook niet goed naar voren of ze wilde jagen of apporteren. Ook waren de scherpe randjes daardoor niet goed zichtbaar, terwijl ik weet dat er een aantal pittige karaktertjes tussen lopen. Hoe dan ook, de test en het beeld wat ik als fokker heb zorgen toch samen voor een goede karakter omschrijving van de pups. De bevindingen per pup zullen mee gegeven worden aan de nieuwe baasjes.

 

Laatste momenten in het nest voor vertrek...