Pupp's Diva '21

Diva  x  Rastus

Begin april verwacht ik Diva weer loops. Omdat ze nu 6,5 jaar oud is heb ik besloten haar nog één keer te laten dekken. Twee keer eerder heeft ze ons laten zien dat ze een geweldige moederhond is. Diva is echt een rastypische Zwitserse witte herder. Ze is waaks, gehoorzaam, leergierig, trouw en een echte roedelbeschermer. Ze is evenwichtig en kan haar altijd overal mee naar toe nemen. 
Diva is vooral baasgericht en wilt graag voor je werken.

Rastus is nog een jonge reu. Lief, enthousiast en vooral een hele knappe bink om te zien. Gezien zijn jonge leeftijd is het nog lastig om echt een goede karakteromschrijving hier neer te zetten omdat ik hem vooral als 'puber/jong volwassen hond' heb mogen ontmoeten. Toch durf ik deze combinatie zeker aan omdat ze qua gezondheid en rastype absoluut een aanwinst zijn voor het stamboek. Rastus is geïmporteerd uit Australië en is dus onverwant aan de bloedlijn van Diva. Binnen het ras is het erg belangrijk om ver weg te blijven van inteeld/lijnteeld, dus vandaar mijn bewuste keuze om wederom voor een "Import-reu" te gaan.

Diva

Loopsheid... (verwacht begin april '21)

Rastus  X  Diva

Uit deze combinatie verwacht ik vrij grote/grove pups. Omdat Rastus drager is van het langhaar-gen kunnen er zowel langharige als kortharige pups geboren worden. 

Bij elke combinatie probeer je altijd te kijken naar de sterke en 'minder sterke' punten. Uiteindelijk hoop je als fokker dat de pups weer een verbeterde versie van hun ouders zijn. Qua karakter hoop ik echt dat Diva haar genen goed door geeft en qua uiterlijk hoop ik dat Rastus zijn sterke bouw, correcte beenstand en goede pigment door geeft aan zijn nakomelingen. Vererven ze beide deze sterke punten, dan komen hier absoluut hele mooi en fijne herderpups uit. Diva en Rastus zijn zowel bij de rasvereniging als bij de FCI goed gekeurd voor de fok. 
Beide honden zijn vrij van erfelijke gewrichtsaandoeningen. Ook zijn beide honden géén drager van DM of MDR1 gen mutaties. De pups zullen dus vrij zijn van deze erfelijke afwijkingen, en zullen netjes geregistreerd worden in het (FCI) stamboek van de Zwitserse witte herder.

Dekking

Diva is eerder loops geworden dan verwacht (19maart) en is op 31 maart en 2 april gedekt door Rastus. Dat betekend dat de pups al in de eerste week van juni verwacht zullen worden.

Positieve drachtecho

Op 30 april is er een echo gemaakt. Helaas gaf dat onvoldoende zekerheid dus hebben we 11 mei nogmaals een echo laten maken. Op die laatste echo werden gelukkig duidelijk 3 hartjes waar genomen! Misschien nog een vierde maar het zal geen groot nest worden.

Diva 7 weken drachtig

Diva begint nu toch duidelijk dikker te worden. Ook doet ze het wat rustiger aan en heeft ze veel meer honger dan anders. Als ik niet oplet steelt ze ook het eten van de andere dames... 😅

De voorbereidingen...

Omdat er een korte overlap zal zijn van twee nesten, vraagt dat wat extra aanpassingsvermogen. Ik heb besloten om de werpkist om te draaien waardoor de werpkist gescheiden is en geen onderdeel meer is van de puppyren.

Dag 53

Nog een paar dagen en dan zijn de pups levensvatbaar en zou Diva veilig kunnen bevallen. Hopelijk gaat het haar goed af. Ze is momenteel ruim 5 kilo aangekomen. Haar melkklieren zijn goed zichtbaar en ook merk ik aan haar gedrag dat nu echt de laatste loodjes zijn aangebroken...           
Gezien haar leeftijd en twee eerdere operaties houd ik haar nauwlettend in de gaten. Haar temperatuur vandaag was 37,5 graden. Een prima temperatuur. Zodra haar temperatuur minimaal een graad gezakt is (dus onder de 36,5 uitkomt) dan is dat een teken dat het lichaam begonnen is en binnen 8 tot 24 uur de pups geboren zullen worden.                 
Vanaf vandaag meet ik haar temperatuur en bij onrustig gedrag zal ik een extra meting doen. Ik heb zo'n voorgevoel dat ze nog voor juni bevallen zal zijn...

1 juni geboorte pups

Na een enorm lange aanloop leek het er even op dat Diva inderdaad een natuurlijke bevalling zou gaan hebben. Toch duurde het erg lang voor de persweeën sterk genoeg waren. Met veel moeite kwam om 02:08 haar eerste dochter ter wereld. Helaas meer dood dan levend. Ze was blauw aangelopen en haar lijfje voelde heel slap. Dus ik begon haar flink droog te wrijven in de hoop dat ze zou gaan ademen. En dat gebeurde..

Nog steeds moest ik heel alert zijn. Diva was door de spanning zo druk dat ze te veel van de navelstreng afbeet waardoor de kleine enorm veel bloed verloor. Direct moest ik de navelstreng afbinden en heb ik haar geprobeerd warm te houden.

Na een uurtje deed ze het al een stuk beter en had ze wat kunnen drinken.

Na 2 uur besloot ik Diva weer in de tuin te laten. Even goed bewegen om hopelijk nieuwe weeën op te wekken... Maar het duurde en duurde maar. De persweeën waren maar niet sterk genoeg. Ze verloor veel groen uitvloeisel en ik kreeg er een slecht gevoel bij. In overleg met de dierenarts besloot ik om 06:28 synthetische oxytocine te spuiten. Als er na 3 kwartier geen pup zou zijn moest ik zo snel mogelijk naar de kliniek toe komen.

Daar werd vervolgens een keizersnede voorbereid. Helaas mocht ik er vanwege corona dit keer niet bij zijn. Na anderhalf uur kreeg ik te horen dat Diva en 3 pups het goed maken..helaas was er een vierde die het niet heeft overleefd. :( 

Hopelijk gaan deze drie het goed doen en komt de melk snel opgang.... Wordt vervolgd.

Diva heeft het zwaar en moet echt nog bij komen. De pups Aron, Hera en Levi lijken het goed te doen en hebben gelukkig alle drie wat biest gedronken.

Dag 3

Diva eet en drinkt goed inmiddels en ook de kleintjes weten de weg naar de melk goed te vinden! Diva heeft het nog wel zwaar en dat komt hoofdzakelijk door de warmte... in de woonkamer is het 26 graden momenteel en dat is gewoon erg benauwd. Diva heeft het altijd al snel (te) warm en nu na zo'n operatie is dat helemaal zwaar voor dr. Dus ik spoel haar buik en broek een paar keer per dag af met de tuinslang. Dat geeft haar zeker wat verkoeling nu.

Week later...

De pups van Diva groeien super goed en hebben hun geboortegewicht na een week al verdubbeld. Inmiddels zijn ze al weer 12 dagen oud en beginnen ze langzaam hun oogjes te openen. Ze zijn al behoorlijk actief en kruipen direct naar Diva toe zodra ze weer terug de werpkist in gelopen komt.