Non Stop for the Joy of Life, Lupa

Naam: Non Stop for the Joy of Life
Roepnaam: Lupa
Geboren: 16-06-2016
Geslacht: Teef
Stokhoogte: 62cm Gewicht: 34 kilo
HD: Vrij           
ED: Vrij           
DM: N/-
MDR1: N/N   
Rug: Vrij         
Ogen: Vrij (ECVO)

Lupa, een grote knuffelaar...

In 2015 begon mijn liefde voor de 'stokhaar' variant te groeien. De lange vacht van Diva bleek tijdens de canicross wedstrijden erg onhandig. Ze houd haar warmte langer vast en neemt een hele hoop vuil mee tijdens de wandelingen. Daarnaast raakte ik steeds meer verliefd op de atletische bouw van de stokhaar herders. Mijn tweede hond zou dus zeker een stokhaar worden. Ik ging daarvoor opzoek naar een goede fokker en kwam al snel op de lijst voor een teefje. Helaas besloot het lot dat er niet voldoende pups geboren werden waardoor er geen pup voor mij bij zat.
Gelukkig had de fokker van Diva wederom een nestje van Aylen. Dit keer was zij gedekt door een stokhaar reu dus de kans op stokhaar pups was ook aanwezig. Na goed overleg kwam al snel het besluit. Diva is mijn droomhond dus waarom niet opnieuw voor een dochter van Aylen gaan? Dit zou dus een halfzusje worden.

Lupa is geboren op 16 juni 2016 uit een nest van 13 pups. Helaas heeft een van de pups het niet gehaald, maar de overige 12 zijn allemaal prachtige sterke honden geworden. Vanaf mijn eerste bezoek had ik een zwak voor het pupje met het turquoise bandje. Echter hebben we 4 weken moeten wachten tot we zeker wisten welke van de pups langharig zouden worden, en welke kortharig. Tot mijn grote vreugde bleek pupje turquoise volledig aan al mijn wensen te voldoen. Geen twijfel mogelijk. Deze schoonheid komt bij ons wonen.

Dat ze mooi is bewees ze wel op de Clubmatch van de RZWH. Ze werd eerste in de jeugdklasse en daarna kreeg ze ook nog eens een kampioenspunt toen zij als reserve beste teef van het ras werd.

Lupa is naast haar schoonheid ook nog eens een hele intelligente zelfstandige hond. Ze werkt graag met haar neus en is een uitblinker als het om praktijk speuren gaat. Een hond die zichzelf daarnaast prima kan vermaken en heel sociaal is in groepen. Ze heeft een sterk karakter. Als ze iets in haar hoofd heeft geeft ze absoluut niet snel op. Koppig? Hardleers? Het maakt haar een grappig en uniek individu. Ze is daarnaast zeer vriendelijk en knuffelkont eerste klas. Het liefst kruipt ze bij je op schoot en maakt met iedereen vriendjes. Zij heeft zo'n vrolijke en vriendelijke blik. Daar kun je gewoon niet boos op worden. Een blik die zegt 'Ik houd van jou!'. Elke dag weer smelt ik van binnen als ze mij aan kijkt met haar ondeugende ogen.

 

We hebben een aantal crosswedstrijdjes gedaan en verder is Lupa voral gek op speuren. Afgelopen november (2019) zijn we 4e op het Nederlands Kampioenschap geworden op 'de korte afstand' bij de senioren vrouwen.

Omdat Lupa uit een mooie mix van diverse bloedlijnen komt, vind ik het erg lastig om een geschikte reu te vinden voor haar. Bijna alle reuen welke mij aanspreken, blijken al ergens familie van haar te zijn. Na lang wikken en wegen heb ik daarom besloten om niet binnen het stamboek van de Zwitsrese witte herder te blijven fokken. Gezondheid van de pups vind ik erg belangrijk en ik ben er van overtuigd dat het inkruisen van een ander ras, en daarmee het verbreden van de genenpoel noodzakelijk is om de nakomelingen gezond te houden.

Lupa is in oktober 2018 gedekt door een reu zonder FCI stamboom. Daaruit is een mooi mix nest gekomen waaraan ik Yora en Zora te danken heb.
Yora is de dochter waar ik in 2021 weer een nestje mee hoop te kunnen fokken. Meer info? Stuur mij dan gerust een mailtje.

Uitgeplaatst

Begin dit jaar heeft Lupa een lange logeerperiode bij een kennis door gebracht. Dit was vooral om wat rust in huis terug te brengen ten tijden van het nestje van Diva (kerst 2019) Daarnaast had ik niet genoeg tijd en energie om Lupa haar nodige uitdaging en beweging te geven. Bij deze kennis heeft ze dus vol op aandacht gekregen en werd ze super fijn verzorgd.

Door de hersenbeschadiging, die Lupa na een vergiftiging heeft opgelopen in de zomer van 2019, heb ik besloten dat ik niet meer met haar zal fokken. Tevens merkte ik veel gedragsveranderingen waardoor er onrust in mijn huidige groep ontstond. Toen Lupa weer terug kwam van haar logeerperiode kreeg ik al snel het bericht dat ze al weer gemist werd, maar ook merkte ik op dat Lupa helemaal niet zo happy was. Ze trok zich terug en reageerde af en toe erg fel op Diva en Zora. Na overleg mocht Lupa nog eens uit logeren en toen werd mijn onderbuik gevoel bevestigd. Lupa werd weer dol enthousiast en genoot zichtbaar van alle persoonlijke aandacht bij deze kennis en de rust in mijn huis was weer terug.

Lupa woont vanaf dit jaar dus niet meer in mijn eigen huis, maar bij haar gastouder. Uiteraard onderhoud ik goed contact en spreken we met regelmaat af voor een gezamelijke wandeling.