Puppy's Diva '19

De reu is uitgezocht. Het is nu afwachten op haar eerst volgende loopsheid en dan zal Diva gedekt worden. De verwachting is dat zij eind september loops wordt dus dat betekend dat ze haar nestje eind november/begin december zal verwachten.

Beide ouderdieren voldoen aan alle gestelde eisen en zijn fokgeschikt bevonden door de rasvereniging. De pups worden gechipt door de Raad van Beheer en krijgen een FCI stamboom mee.

Aanstaande vader

Aanstaande vader: Lad, Elorah Sapphire Lad
He is tested HDA, ED 0/0, DM & MDR1 free and all other EMBARK tests: free
He’s longhair carrier. And approved for breeding by RZWH.
With many thanks to Lesleigh Hall, for having Lad and his lovely sister Maiden.
Import Australia, FCI Pedigree.

http://www.pedigreedatabase.com/white_shepherd/dog.html?id=2901524-elorah-sapphire-lad

Lad betekend, jonge heer. Dat is hij ook echt. Elegant en robuust tegelijk. Hij draaft heel galant door de wei als ik hem ontmoet. Hij komt nieuwsgierig op mij af en hij laat zich makkelijk benaderen.

Lad is volgens zijn eigenaar een heel vriendelijke hond. Er zit absoluut geen kwaad in. Hij is relaxt en sociaal naar soortgenoten.

Op zaterdag 28 september 2019 was de eerste ontmoeting tussen Lad en Diva. Diva zit dan op de 13e dag van haar loopsheid. Er is even een kort spelmoment tussen de twee, maar al snel laat Diva deze vriendelijke reus toe op haar rug. Hij is opgewonden maar benaderd haar heel vriendelijk. We hebben ze gewoon even hun gang laten gaan zonder hulp van de dekmeester. Toen Diva het toch even wat spannend vond ben ik naast haar gaan zitten en hebben we de twee rustig vast gehouden toen ze eenmaal gekoppeld stonden. De komende week zullen we nog een keer terug gaan voor een tweede poging, zodat we zeker het juiste moment van de eisprong te pakken hebben. Volgende maand kunnen we dan hopelijk door middel van een echo bevestigen of ze inderdaad drachtig is of niet.

Eerste dekking

Hieronder nog een aantal foto's van Lad.

Dracht echo

Eind oktober zal er een echo gemaakt worden om te zien of de dekking gelukt is.
Tot die tijd is het helaas rustig afwachten...

Inmiddels is het al goed zichtbaar dat Diva drachtig is. Er zouden tenminste 6 vruchtzakjes geteld zijn dus dit keer kunnen we hopelijk een mooi gemiddeld nestje verwachten. Diva doet het super. Ze is nog altijd super vrolijk en actief.

Ivm werkzaamheden  rondom het huis moet ik nog even een weekje wachten met het opzetten van de werpkist. Maar dat zal vast geen probleem zijn. Het duurt immers nog 3 weken dus nog tijd genoeg. 

Diva 6 weken drachtig...

De laatste loodjes...

De laatste loodjes voor Diva. Ze is momenteel 53 dagen drachtig. Dat betelend dat de pups in haar buik op dit moment al helemaal compleet zijn. Het skelet heeft zich gevormd, ze hebben al haartjes en zelfs teennageltjes. Een gemiddelde dracht duurt 63 dagen. De laatste 10 dagen zullen de pups vooral nog een stuk groeien tot Diva klaar is voor de bevalling.. inprincipe kunnen de pups vanaf dag 57 al veilig (levensvatbaar) geboren worden. Maar liever wacht ze gewoon nog even zodat de pups een hoger geboortegewicht zullen hebben. Hoe meer vet-reserves, hoe minder kwetsbaar ze de eerste dagen zullen doorkomen.

Inmiddels is de woonkamer weer omgebouwd tot puppy/kraamkamer. Zo kan Diva alvast rustig wennen aan haar eigen nestje.

Ze zijn geboren! 28-11-2019

Graag stel ik jullie voor.
Dit is Manu. Manu vond het erg gezellig in de buik bij mama, dus hij blokkeerde de uitgang waardoor opnieuw de bevalling leek te stagneren.
Hij had zn vruchtzak al bevuild met ontlasting dus toen ik groen uitvloeisel zag bij Diva gingen direct de alarmbellen af.
"Dit gaat mij geen tweede keer overkomen."

Dus we zijn vanmorgen direct naar de kliniek gereden waar een keizersnede werd voorbereid. Er stond een groot team van specialisten klaar. Diva is in goede handen. We zijn dit keer op tijd en nu niet gaan aanklooien met oxytocine en maar afwachten... nee, geen risico dit keer.
Gelukkig maar. Want dit "groene mannetje" had het erg moeilijk en wellicht niet gered als we langer hadden gewacht. Hoe zoiets kan? Tja, gewoon écht domme pech.
Door optijd in te grijpen hebben we hem, zijn 2 broertjes en 6 zusjes in goede gezondheid op de wereld kunnen helpen. Ze wegen allemaal tussen de 450 en 550 gram(!)
En Diva? Die is al die tijd super goed onder toezicht gehouden en mag nu lekker bijkomen van de operatie. Zoals verwacht ging meteen haar moederinstinct aan toen zij haar baby's hoorde piepen..

Ohja, "Manu" betekend "tweede zoon". Hoewel hij als eerst bij de uitgang lag vond ik dit een mooie naam. Het verwijst natuurlijk naar zijn eerdere broertje. De zoon van Diva die het 2 jaar geleden helaas niet heeft mogen halen...

Dus ondanks dat het niet de natuurlijke bevalling is geworden waarop ik hoopte, hebben we goed gehandeld en kan ik melden dat Diva de trotse moeder van 9 puppy's is geworden 😍

De pups groeien goed. Op dit moment is het vooral drinken, poepen en slapen. En daar zijn ze heel goed in! Ook zie je wel dat ze al steeds sneller kunnen rond kruipen zodra ze honger beginnen te krijgen.
Diva hersteld goed van de operatie. Ze zal nog enkele dagen antibiotica en pijnstilling krijgen, maar al met al vind ik dat ze alles boven verwachting doet. Ze is een perfecte zorgzame moeder en houdt al haar kleintjes goed in de gaten. Haar hechting ziet er goed uit. Ik laat haar 3x per dag even een klein rondje uit en tussendoor mag ze gewoon in de tuin plassen als ze nodig moet. Dit geeft ze zelf ook prima aan. Zodra ze dan weer binnen komt, loopt ze direct door naar haar kleintjes om ze uitgebreid te wassen.

Dag 3

De Reutjes.

De Teefjes

1 week verder..

De pups zijn al weer een week oud. Ze groeien goed en mama Diva doet het fantastisch. Ze hersteld vlot van de operatie en is inmiddels van de antibiotica en de pijnstilling af.

Zora vind het allemaal fantastisch fascinerend die kleine witte bolletjes. In het begin was Diva erg beschermend en liet ze Zora niet dichtbij komen. Maar inmiddels heeft Zora het vertrouwen gewonnen en heeft uitgebreid kennis mogen maken met haar kleine neefjes en nichtjes. Zo mooi om te zien hoe ze opeens gezamelijk voor de pups aan het zorgen zijn. ♡

Kraambezoek

Vrijwel alle toekomstige baasjes hebben inmiddels een afspraak ingepland om op kraambezoek te komen. De eerste 10 dagen zijn goed verlopen en inmiddels hebben enkele pupjes al hun oogjes op een kiertje gezet. Ze wegen inmiddels rond 1 kilo en beginnen al steeds vlotter rond te kruipen door de werpkist.

(P)UPDATE

De pups ontwikkelen zich razendsnel en beginnen al flink rond te kruipen. De werpkist was echt te klein geworden dus tijd om de ren wat uit te breiden. Ook fijn voor al het puppybezoek.

Aan het werk!

Door het rondlopen, ontwikkelen de pups niet alleen hun spieren, hun evenwicht en conditie. Ook hun darmen worden geprikkeld door de bewegingen waardoor ze nu ook zonder poetshulp van mama (het likken van de buik) hun plas en poep laten lopen. Daarover hebben ze zelf nog geen controle dus het gevolg is dat ik goed moet opletten dat ze niet constant door hun eigen uitwerpselen kruipen. Het echte werk voor de fokker is dan nu toch aangebroken. Het zorgen voor een schone en veilige speelruimte...

Ondertussen genieten we natuurlijk onwijs van alle stapjes die ze nu maken. Het beginnen écht al hondjes te worden. Ze piepen, brommen en kreunen wat af!

Ontwormpasta en vleespap

Klinkt best smakelijk toch? Dat dachten de pups gelukkig ook. Nu ze rond beginnen te kruipen en we verschillend bezoek krijgen is het belangrijk om alles schoon en hygiënisch te houden. Maar ook het ontwormen van de pups hoort daar al bij.

Preventief ontwormen is toch onzin?

Dat klopt in zekere zin. Een hond die je vandaag ontwormd hebt, kan volgende week gewoon weer een nieuwe wormbesmetting oplopen. In die zin kun je het nooit echt voorkomen door structureel te ontwormen. Je belast het lichaam elke keer weer met gif, dus daar ben ik geen groot voorstander van. Beter is om af en toe de ontlasting te laten onderzoeken door je dierenarts of via Het Woud, www.wormbestrijding.nl 

En toch...

Elk zoogdier draagt organismen in z'n lichaam. Miljoenen bacteriën maar ook wormen. Een gezonde darmflora houdt de boel in evenwicht. Geen enkel dier is 100% vrij van 'ongewenste gasten', maar ze hebben hier geen last van. Last hebben ze pas van deze organismen wanneer hun immuunsysteem laag of verzwakt is. Wormen krijgen dan vrij spel en gaan zich vermenigvuldigen in de darmen. Dit zorgt vervolgens voor een disbalans waardoor een pup aan de diarree kan raken. Het gevaar zit hem vooral in uitdroging waarna lichaamsfuncties kunnen worden verzwakt of uitgeschakeld. Voor een pup erg gevaarlijk!

Om het risico zo laag mogelijk te houden is het daarom raadzaam om pups toch met regelmaat te ontwormen zodat je de aanwezigheid van wormen zo laag mogelijk houdt.

In deze eerste fase beschikt een pup gewoon nog niet voldoende over een sterk immuunsysteem. Daarom ontworm je pups elke 2 weken tot ze 12 weken zijn. Daarna maandelijks en vanaf een jaar raad ik aan om alleen nog te ontwormen aan de hand van ontlasting onderzoek.

Wolven pups in het wild worden toch ook niet ontwormd? Nee dat klopt. Maar wist je dat de helft van het nest hun eerste levensjaar niet haalt simpelweg door oa (worm)infecties in hun kwetsbare levensfase..? Hoe graag ik ook "dicht bij de natuur" wil blijven... Ik zie ze toch liever allemaal gezond opgroeien.

Vanaf deze periode krijgen de pups ook elke dag wat vleespap aangeboden. Bestaande uit fijn gemalen kvv voor pups aangelengd met wat geitenmelk. De hoeveelheden melk zal ik geleidelijke afbouwen tot ze zelf kvv en op den duur ook brokjes kunnen eten.

3 weken

De pups zijn alweer 3 weken oud. Tijd voor nieuwe portretjes van het leuke stel!

Socialisatie

Het is belangrijk dat de pups in de eerste weken goed gewend raken aan het leven als gezinshond. Het wennen aan huiselijke geluiden zal hier automatisch gebeuren aangezien ze in de woonkamer opgroeien. Daarnaast zal ik ze bewust dagelijks kennis laten maken met het geluid van huishoudelijke apparaten. Stofzuiger, radio en televisie, een haarföhn, gitaar muziek en geluiden van andere dieren zoals het geknaag en gepiep van de degoes en miauw van de katten.

Ook zorg ik dat er elke dag veel fysiek contact is. Ik maak de pups elke dag even schoon met een babydoekje. Niet omdat ze vies zijn, maar puur om ze te laten wennen aan alle aanrakingen, buik, staart, oortjes en voetzooltjes. Dit fysieke contact is erg belangrijk zodat ze zich ook goed laten helpen aan gevoelige plekken wanneer ze iets mankeren. Ook heb ik al bij een aantal pups de nageltjes geknipt, aangezien deze erg scherp zijn voor Diva haar tepels wanneer ze drinken.

Rust

Maar naast deze rituelen is er vooral veel rust. Een pup slaapt nog het grootste gedeelte van de dag en het is erg belangrijk dat ze de tijd hebben om alle prikkels van overdag te kunnen verwerken. Wanneer een pup onvoldoende goed tot rust kan komen, is de kans vrij groot dat ze onrustig gedrag gaan vertonen. Tijdens hun slaapmomentjes is er dan ook volledig rust in huis, geen tv flitsen, muziek of andere geluiden. Dit zodat ze optimaal tot rust komen, kunnen groeien en zich ontwikkelen tot een fijne stabiele huishond!

4 weken oud

De pups zijn al weer 4 weken oud en doen het geweldig goed. Geen achterblijvers, maar allemaal mooi op gewicht en heel actief momenteel.

De pups hebben allemaal een stamboomnaam van 4 letters. Uiteraard zijn de nieuwe baasjes vrij om zelf een roepnaam te bedenken voor hun pup.

5 weken

De pups zijn inmiddels 2 maal ontwormd en komen vanaf vandaag ook dagelijks even buiten de ren. Op die manier doen ze weer nieuwe geurtjes en prikkels op en wennen ze eraan om even van de andere weg te zijn. Ze ontwikkelen zich onwijs snel en worden daardoor ook steeds brutaler. Ze keijgen door dat ze spullen kunnen verslepen (dus de kranten en de voerbakjes worden door de hele ren mee gesjouwd). Ook klimmen ze steeds handiger over elkaar heen maar dus ook inmiddels over het hekje als ik de boel noet goed afsluit. Hun nieuwsgierigheid is in elk geval voldoende aanwezig waardoor ze momenteel heerlijk onbevreesd hun wereld verder aan het verkennen zijn.

Socialiseren 

Ook het socialiseren gaat gewoon door. Naast dat ze leren hoe ze met elkaar om moeten gaan, maken ze nu ook rustig kennis met de katten in huis, bezoek van andere mensen en jonge kinderen.

portretjes 5 weken

De mannen. Manu, Koda en Duko

De dames, Luna, Jula en Puka

De dames, Kubi, Nova en Nera

Buitenpret

De pups zijn al weer 5,5 week en beginnen de ren een beetje zat te worden.. Tijd om buiten te spelen dus!

Eerste ritje in de auto

6 weken

Vandaag was hun eerste dierenarts bezoekje. Ze deden het stuk voor stuk prima en zien er helemaal top uit volgens de dierenarts! De pups wegen nu rond de 5 kilo met een uitschieter van 6,35 kilo (Duko) 
Volgens de titerbepaling zijn de pups momenteel nog voldoende beschermd met antistoffen dus vaccineren heeft op dit moment nog geen enkele zin.

Puppy informatiemiddag

Op zaterdag 11 januari was de puppy informatiemiddag. Alle aanstaande baasjes van het nest kwamen samen voor een presentatie en om met hun pupje te knuffelen uiteraard. Een middag vol informatie over honden, hun taal, gedrag, gezondheid en opvoeding.

Het was een gezellige en succesvolle middag! iedereen bedankt voor de aanwezigheid!

Socialisatie

Zoals ook uitgelegd tijdens de presentatiemiddag, is een goede socialisatie heel belangrijk. De belangrijkste fase voor een pup om te socialiseren is tussen de 6 en 12 weken. Deze fase noemen we ook wel de 'inprentingsfase'. Alles wat de pup hierin mee maakt, zal hij als 'normaal' beschouwen. 
Aangezien ze nog 2 weken hier zijn, heeft de fokker dus ook een belangrijke taak om een goede basis aan te leggen. Om die reden heb ik een planning gemaakt om allerlei situaties met ze te oefenen. Zoals het mee lopen aan een riempje, een stukje over straat wandelen terwijl er auto's voorbij rijden. Een keertje mee naar de markt in het dorp, een keertje langs een basisschool, naar het bos en het park hier in de buurt.
Ook zal ik ze een keertje mee nemen naar een tuincentrum en naar een verzorgingstehuis. Dat zal niet steeds met alle 9 te gelijk kunnen uiteraard dus dat zal steeds per 2 of 3 pups gebeuren zodat ik ze ook goed kan begeleiden hierin. Om de dag krijgen ze rust zodat ze de indrukken van de dag ervoor kunnen verwerken. De pups slapen nog tussen de 20 en 22 uur per dag(!)..
Wanneer ze langer wakker zijn dan 4 uur, zul je merken dat ze overprikkeld raken en juist onrustiger worden. Hun slaap is in deze fase dus heel belangrijk. Het goed tot rust komen zorgt voor een betere verwerking van al deze impulsen. Overdag heb ik daarom geen radio meer aan en zorg ik dat de ruimte donker is waar ze slapen.

7 weken

De pups zijn al weer 7 weken oud. Ze groeien allemaal nog steeds lekker door en langzaam gaan er steeds meer oortjes rechtop staan. In de komende week zal ik de pups af en toe apart mee naar buiten nemen om te wennen aan het lopen aan een tuigje. Hoewel we echt nog niet veel doen. Het is meer het mee nemen zodat de pup even kan 'proeven' aan de wereld buiten ons eigen huis en tuin. Zonder druk of dwang. Lekker op het tempo van de pups zelf. De een loopt super enthousiast door de steeg heen, waar de ander liever rustig even zn omgeving besnuffeld. 

Het is een genot om naar ze te kijken. Ze leren snel en worden steeds handiger in het op en af springen van kleine obstakels.

Maak jouw eigen website met JouwWeb